Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 9. 2009 10:59

Premiér: „Reformu vědy nevyměníme za krizový management“

Setkání k budoucnosti české vědy. J. Drahoš, AV ČR; premiér J. Fischer; P. Fiala, Česká konference rektorů; Z. Frolík, Svaz prům. a obchodu, 31.8.2009
Setkání k budoucnosti české vědy. J. Drahoš, AV ČR; premiér J. Fischer; P. Fiala, Česká konference rektorů; Z. Frolík, Svaz prům. a obchodu, 31.8.2009
Včera se v Lichtenštejnském paláci uskutečnil kulatý stůl o budoucnosti české vědy.

Premiér Jan Fischer setkání ohodnotil jako velmi přínosné. Se zástupci vědecké obce se shodl, že je potřeba hledat nové mechanismy financování vědy, zavést novou metodiku jejího hodnocení a definovat vztahy a interakce mezi resortním a akademickým výzkumem.

„Hospodářská krize zhoršuje situaci institucionálního působení vědy a výzkumu. Reformu vědy nevyměníme za nějaký krizový management a to je i vzkaz budoucí vládě, aby v tomto reformním působení pokračovala“, řekl premiér Jan Fischer po společném jednání.

Zástupci vědy se také na jednání shodli, že stávající systém hodnocení výsledků vědy není ideální a bude potřeba jej změnit. Dále před zúčastněnými stojí debata o struktuře akademických pracovišť.

„Stojí před námi debata o institucionálním uspořádání výzkumu, o struktuře akademických pracovišť, abychom uměli podpořit ty nejlepší a uměli odplavit ty podprůměrné, aby česká věda podporovala konkurenceschopnost této země. To bude tématem dalšího kulatého stolu“, uvedl premiér Jan Fischer.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Zvuková příloha

Premiér: Reformu vědy nevyměníme za krizový management

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie