Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 8. 2020 17:15

Premiér s ministrem životního prostředí si v jižních Čechách prohlédli projekty na zadržení vody v krajině

Premiér Andrej Babiš vypustil do Malše chráněné perlorodky, 26. srpna 2020.
Premiér Andrej Babiš vypustil do Malše chráněné perlorodky, 26. srpna 2020.
Premiér Andrej Babiš ve středu 26. srpna 2020 spolu s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem navštívil několik obcí v Jihočeském kraji, které realizují projekty hospodaření s vodou v krajině. Zároveň do řeky Malše vypustili mladé perlorodky, které pomohou obnovit populaci.

Předseda vlády s ministrem životního prostředí zahájili cestu po Jihočeském kraji v obci Soběslav u rybníku Nový. Ten byl s pomocí evropských fondů odbahněn a revitalizován tak, aby posílil funkci krajiny a byl zde obnoven cenný biotop s výskytem mnoha chráněných druhů, zejména pak vodní a mokřadní vegetace.

V obci Jílovice ministr Brabec spolu s premiérem předali rozhodnutí o poskytnutí dotace na tři nové přivaděče pitné vody, které pomohou dovést pitnou vodu do osad Lipnice, Kramolín a Jílovice nádraží. Osady v současné době nejsou napojené na kapacitní vodárenskou soustavu a nemají ani žádné povrchové zdroje vody.              

I když tento rok slušně prší a i v následujících dnech asi bude pršet, tak pokračujeme v těchto projektech. Studny, rybníky, mokřady, propojování vodárenských soustav. Spolupráce ministerstev životního prostředí a zemědělství funguje velice dobře. Voda je pro nás prioritou a různých dotací a projektů je opravdu moc,“ uvedl Andrej Babiš.

Perlorodka patří mezi zvláště chráněné druhy nejenom u nás a současná česká populace čítající asi 10 tisíc perlorodek je jen zlomkem původního počtu ze začátku 20. století. Dnes vypuštěné perlorodky posílí česko-rakouskou populaci tohoto vzácného mlže. Vypouštění je vrcholem mezinárodního projektu Malsemuschel zaměřeného na podporu životního prostředí perlorodky, ve kterém jsou mimo jiné odchovávány mladé perlorodky k obnově přestárlé populace. Vedle odchovu perlorodek je nezbytnou součástí projektu také obnova přirozeného prostředí perlorodky a plán různých úprav a opatření v povodí řeky Malše, aby perlorodka mohla přežít a rozmnožovat se.

Přeshraniční projekt na záchranu perlorodky říční napomáhá chránit přírodu bez ohledu na státní hranice. Tento vzácný mlž má velmi specifické nároky na prostředí, ve kterém žije. V povodích, která leží v různých státech, by to bez vzájemné spolupráce vůbec nemělo smysl,“ zdůrazňuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Mlže dnes za přítomnosti expertů do Malše vypustili premiér Andrej Babiš, ministr životního prostředí Richard Brabec a ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie