Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 3. 2019 12:43

Premiér se setkal se zástupci profesních komor

Premiér se setkal se zástupci profesních komor, 4. března 2019.
Premiér se setkal se zástupci profesních komor, 4. března 2019.
Předseda vlády Andrej Babiš jednal 4. března 2019 ve Strakově akademii se zástupci profesních komor. Společně zhodnotili práci jednotlivých ministerstev, diskutovali o novelizaci stavebního práva či připravovaném zákonu o lobbování.

Premiér se sešel se zástupci 12 profesních komor, jednání se účastnili také ministr spravedlnosti Jan Kněžínek, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. „Jsem rád, že máme možnost se takhle setkat. Rádi se budeme potkávat ke konkrétním tématům. Informuji také ministry na vládě, aby v komunikaci nepolevovali, je to oboustranně přínosná diskuse,“ řekl Andrej Babiš.

Hlavním tématem byla debata o připravovaném zákonu o lobbování zejména s ohledem na to, že konzultace s profesními samosprávami jsou nedílnou součástí transparentního legislativního procesu. Diskutovalo se také o zákonu o soudních znalcích, kterým se ve 3. čtení budou tento týden zabývat poslanci. Řeč přišla i na téma rodinných firem.

Řešila se i problematika rekodifikace veřejného stavebního práva. Ta je jednou z hlavních priorit vlády, která je uvedena v Programovém prohlášení. Cílem rekodifikace je zrychlení a zefektivnění povolovacích procesů ve všech předpisech, které se upravují nebo se dotýkají veřejného stavebního práva v České republice. V říjnu 2018 uzavřela Hospodářská komora s Ministerstvem pro místní rozvoj „Memorandum o spolupráci na projektu rekodifikace veřejného stavebního práva České republiky“.

Jednání se účastnili zástupci celkem 12 profesních komor, konkrétně se jednalo o Českou komoru architektů, Komoru daňových poradců, Exekutorskou komoru ČR, Českou stomatologickou komoru, Českou lékárnickou komoru, Notářskou komoru ČR, Komoru auditorů ČR, Komoru patentových zástupců, Komoru veterinárních lékařů, Českou lékařskou komoru, Českou komoru autorizovaných inženýrů a techniků ve výstavbě a Českou advokátní komoru.

Další jednání zástupců vlády a profesních komor je naplánováno na 17. června 2019.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie