Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 1. 2017 10:46

Premiér se zúčastní summitu EU27 na Maltě

Vláda dnes schválila mandát pro předsedu vlády Bohuslava Sobotku na neformální summit 27 členských států EU, který se uskuteční v pátek 3. února 2017 na Maltě. Tématem jednání lídrů EU budou vnější aspekty migrace a budoucnost EU. Prezidenti a premiéři 27 členských států se budou zabývat také přípravou březnového summitu v Římě u příležitosti 60. výročí podpisu zakládajících smluv.

Jedním z hlavních témat maltského neformálního summitu bude vnější dimenze migrace. Evropští lídři by v té souvislosti měli jednat o řešení k omezení nelegální migrace na centrální středomořské migrační trase, a to především ve světle spolupráce se státy severní Afriky. Předmětem jednání bude fungování jednotlivých aktivit EU v této oblasti a nástroje na jejich financování, dále také zesílení boje proti pašerákům či prevence nelegální migrace. Česká republika plně podporuje prohlubování spolupráce se zeměmi na severoafrickém pobřeží. Klíčové jsou zejména konkrétní aktivity v Libyi.

Druhým tématem summitu bude další směřování evropské integrace v návaznosti na rozhodnutí Velké Británie vystoupit z EU. Hlavy států a předsedové vlád tak navážou na zářijové zasedání EU27 v Bratislavě a zahájí přípravy summitu, který se u příležitosti šedesátého výročí podpisu zakládajících smluv uskuteční dne 25. března v Římě. Na základě diskuse ve Vallettě by měly začít práce na přípravě deklarace o budoucnosti EU, která by měla být na summitu v Římě přijata.

Jednání evropských státníků bude předcházet tradiční koordinace předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie