Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 3. 2019 17:07

Premiér se zúčastnil druhého kolokvia o budoucnosti automobilového průmyslu v Česku

Premiér Babiš na kolokviu připomněl důležitost automobilového průmyslu pro ekonomiku ČR, 18. března 2019.
Premiér Babiš na kolokviu připomněl důležitost automobilového průmyslu pro ekonomiku ČR, 18. března 2019.
Předseda vlády Andrej Babiš se v pondělí 18. března 2019 zúčastnil v sídle společnosti Škoda Auto v Mladé Boleslavi druhého kolokvia na téma Budoucnost automobilového průmyslu v ČR.

Premiér Andrej Babiš a další členové vládního kabinetu diskutovali v pondělí 18. března 2019 v Mladé Boleslavi se zástupci Sdružení automobilového průmyslu, reprezentanty energetického a telekomunikačního odvětví i odborníky z univerzit a zahraničními hosty o podmínkách, které jsou klíčové pro trvalý rozvoj a konkurenceschopnost tuzemského automobilového odvětví. Ústředními tématy diskuze byla digitalizace, elektromobilita a chytrá mobilita, investice do vzdělávání, výzkum a vývoj.

„Automobilový průmysl čelí strategickým výzvám spočívajícím zejména v potřebě přizpůsobit se nástupu e-mobility, autonomního řízení a digitalizace. Všude na cestách jsem viděl autonomní řízení, to je velký hit všude. Například v Singapuru a v Izraeli jsem měl možnost na vlastní oči vidět nebo si vyzkoušet jízdu ve vozu s autonomním řízením. Domnívám se, že v tom je velký přínos. Pro českou ekonomiku je důležité, aby byla zachována prosperita tohoto odvětví. Proto se snažíme řešit situace či problémy s tím spojené a vytvářet tak vhodné podmínky pro rozvoj dopravy a automobilového průmyslu u nás. Z tohoto důvodu jsem rád, že jsem tady,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Účastníci kolokvia se shodli na nutnosti úzké spolupráce v oblasti chytré mobility. Pro zlepšení a urychlení vývoje chytré mobility vznikne ve spolupráci s vládní agenturou pro podporu podnikání a investic - CzechInvest nové inovační centrum Mobility Innovation Hub, které propojí experty z automobilového sektoru, státní správy a napojí je na globální inovační centra s cílem identifkovat, otestovat a přinést do reálného provozu nová řešení na podporu mobility obyvatelstva České republiky.

Všechny strany se zároveň dohodly na nutnosti urychlení spolupráce v oblasti rozšiřování potřebné infrastruktury pro nabíjení elektromobilů. Aby bylo v budoucnu možné plně využít všechny možnosti a služby, které budou v automobilovém odvětví k dispozici díky pokročilé digitalizaci, dohodli se všichni zúčastnění na plošném zlepšení pokrytí dopravních tahů vysokorychlostním internetem.

Druhého kolokvia na téma Budoucnost automobilového průmyslu v ČR se účastnili také 1. místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček, místopředseda vlády a ministr životního prostředí Richard Brabec, ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková a ministr dopravy Dan Ťok. Dále místopředseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček a vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie