Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 5. 2016 19:00

Premiér Sobotka a bavorský ministerský předseda Seehofer společně zahájili Česko-bavorskou zemskou výstavu věnovanou Karlu IV.

Premiér Sobotka se zúčastnil zahájení vernisáže Česko-bavorské zemské výstavy „Císař Karel IV. 1316–2016“, 14. května 2016.
Premiér Sobotka se zúčastnil zahájení vernisáže Česko-bavorské zemské výstavy „Císař Karel IV. 1316–2016“, 14. května 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v sobotu 14. května 2016 setkal s ministerským předsedou Svobodného státu Bavorsko Horstem Seehoferem. V rámci oslav 700. výročí od narození císaře Karla IV. společně v Senátu zahájili Česko-bavorskou zemskou výstavu „Císař Karel IV. 1316–2016“, která je hlavní vládní akci v rámci oslav výročí Karla IV.

Domluva o zaměření připravované zemské výstavy na osobnost Karla IV. byla jedním z výsledků prvního setkání premiéra Sobotky s ministerským předsedou Seehoferem v Praze v červenci 2014. Cílem výstavy je představit Karla IV. jako evropského panovníka na pozadí evropských události doby jeho panování.

„Jsem přesvědčen, že Česko-bavorská zemská výstava, která začíná v Praze a pokračuje v Norimberku, přinese hodně podnětů také k sousedské spolupráci a pochopení společné tradice,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Výstava zaměřená na dobu a osobnost Karla IV. bude realizována symbolicky v Praze a Norimberku, které od středověku pojila důležitá obchodní spojnice – tzv. Zlatá cesta nebo též Via Carolina. Výstava bude zahájena dne 14. května 2016 ve Valdštejnské jízdárně v Praze a otevřena od 15. května do 25. září 2016.

V rámci oslav 700. výročí od narození Karla IV. se premiér Sobotka v dopoledních hodinách zúčastnil v Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě slavnostní bohoslužby. Následně zavítal s bavorským premiérem Seehoferem na hrad Karlštejn, který si v doprovodu manželek společně prohlédli.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie