Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 8. 2016 16:49

Premiér Sobotka a kancléřka Merkelová se v rámci diskuse na ČVUT seznámili s výsledky spolupráce v aplikovaném výzkumu

Podpis Dohody mezi ČVUT v Praze a Německým výzkumným centrem pro umělou inteligenci, 25. srpna 2016.
Podpis Dohody mezi ČVUT v Praze a Německým výzkumným centrem pro umělou inteligenci, 25. srpna 2016.
Premiér Sobotka a kancléřka Merkelová se na půdě Českého vysokého učení technického (ČVUT) zúčastnili diskusního setkání se zástupci výzkumných center a podniků z ČR a Německa. Hovořili o česko-německé spolupráci v oblasti aplikovaného výzkumu a digitálního průmyslu.

Hlavním tématem debaty byly proměny průmyslové výroby, které přináší čtvrtá průmyslová revoluce a narůstající uplatnění digitálních technologií, a příležitosti pro společné projekty v oblasti aplikovaného výzkumu, které v této souvislosti vznikají pro české a německé firmy, vysoké školy a výzkumná pracoviště.

„Spolupráce s Německem ve vědeckovýzkumné oblasti je pro nás naprosto klíčová a my na jejím dalším rozvoji velmi intenzivně pracujeme. Navázali jsme například užší spolupráci s Fraunhoferovou společností, která je světovou extratřídou v inovacích a aplikovaném výzkumu a v rámci Česko-německého strategického dialogu domlouváme její kooperaci s českými vysokými školami a univerzitami, aby se Česká republika mohla posunout mezi světové inovační lídry,“ uvedl k probíhající návštěvě německé kancléřky místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek.

Po diskusi byla za přítomnosti předsedy vlády Bohuslava Sobotky a spolkové kancléřky SRN Angely Merkelové podepsána Dohoda mezi ČVUT a Německým výzkumným centrem pro umělou inteligenci o spolupráci v oblasti průmyslu 4.0. Dohoda stanoví oblasti, ve kterých budou obě strany rozvíjet společný výzkum a vývoj, obsahuje závazek ke sdílení informací a cíl organizovat společné iniciativy na transfer technologií směrem k malým a středním podnikům.

Diskusního setkání se zúčastnili zástupci českých ministerstev odpovědných za oblasti výzkumu a průmyslu, členové Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace, výzkumní pracovníci ČVUT a dalších vysokých škol, představitelé Akademie věd ČR a zástupci českých a německých firem.

Jako průmysl 4.0 bývá označován trend narůstající automatizace a digitalizace průmyslové výroby využívající výhod internetu a možností počítačového zpracování velkých objemů dat –  tzv. čtvrtá průmyslová revoluce směřující ke vzniku chytrých továren. ČVUT, na jehož půdě se setkání konalo, v současné době ve spolupráci s německými firmami připravuje spuštění experimentální výrobní linky, která nabídne firmám možnost vyvíjet a testovat své produkty v souladu s principy průmyslu 4.0.

Vláda ČR ve středu 24. srpna 2016 schválila dokument Iniciativa průmysl 4.0. Ten obsahuje návrhy opatření, která mohou pomoci připravit českou společnost na to, aby se s těmito proměnami světa výroby a práce dokázala vypořádat a aby je dokázala využít ve svůj prospěch k dosažení větší prosperity.

Věda a výzkum jsou jedním z  prioritních témat v rámci Česko-německého strategického dialogu, který byl zahájen v červenci 2015. V rámci dialogu dochází k posilování kontaktů mezi českými a německými průmyslovými infrastrukturami. Na podzim 2016 se v Praze uskuteční řada akcí zaměřených na česko-německou spolupráci v oblasti výzkumu – jednou z nich bude např. den Fraunhoferovy společnosti, během kterého se představí tato největší evropská organizace zabývající se aplikovaným výzkumem.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie