Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 10. 2016 16:14

Premiér Sobotka a ministerský předseda Seehofer otevřeli bavorskou expozici o Karlu IV.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka zahájil v Norimberku výstavu věnovanou Karlu IV., 19. října 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka zahájil v Norimberku výstavu věnovanou Karlu IV., 19. října 2016.
Ve středu 19. října 2016 byla v Norimberku zahájena druhá část Česko-bavorské zemské výstavy Císař Karel IV. 1316–2016. Společně ji slavnostně otevřeli premiér české vlády Bohuslav Sobotka a ministerský předseda Svobodného státu Bavorsko Horst Seehofer. Výstava se koná u příležitosti 700. výročí narození císaře Karla IV.

Zahájení výstavy, která bude v Germánském národním muzeu v Norimberku přístupná do 5. března 2017, se zúčastnil také ministr kultury Daniel Herman a ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt.

Premiér Sobotka ocenil, že výstava nabízí rozmanitý a přesto věrný obraz státníka, který v dějinách obou zemí představuje symbol rozvoje, spolupráce a kulturního a hodnotového étosu. Zároveň vyzdvihl spolupráci České republiky a Bavorska při pořádání výstavy.

„Letos si připomínáme 700 let od narození Karla IV. Byl to muž, který svým významem značně přesáhl jak české, tak i bavorské hranice. Je mi velkou ctí, že dnes mohu být na zahájení pokračování Česko-bavorské zemské výstavy, která konečně nabízí obraz, který odpovídá současnému stupni historického poznání. Jsem také potěšen, že se mohu připojit ke konstatování, že sousedské vztahy mezi Českou republikou a Bavorskem jsou blízké a přátelské. Jsem proto velmi rád, že naše vláda může těmto vztahům svojí měrou přispívat,“ řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Bavorská expozice navazuje na českou část, kterou premiér Sobotka a ministerský předseda Seehofer zahájili 14. května 2016 v Praze. Celkem 270 uměleckých děl z doby Karla IV., včetně soch, obrazů, textilních památek, rukopisů či pergamenových listin, bylo vystaveno ve Valdštejnské jízdárně v Praze do 25. září 2016.

Výstava má ukázat portrét Karla IV. bez ideologických předsudků a zároveň prezentovat vědecké poznatky získané v uplynulém desetiletí. Ve Valdštejnské jízdárně ji navštívilo 92 857 návštěvníků, což představuje nejúspěšnější výstavní projekt Národní galerie v Praze v letošním roce.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie