Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 4. 2014 13:37

Premiér Sobotka diskutoval s předsedou ER Rompuyem o budoucnosti Evropy

Premiér B. Sobotka a předseda Evropské rady H. Rompuyem vystoupili na Podnikatelském fóru 10 let ČR v EU v Lichtenštejnském paláci, 30. dubna 2014.
Premiér B. Sobotka a předseda Evropské rady H. Rompuyem vystoupili na Podnikatelském fóru 10 let ČR v EU v Lichtenštejnském paláci, 30. dubna 2014.
V rámci desetiletého výročí vstupu České republiky do Evropské unie jednal premiér Bohuslav Sobotka s předsedou Evropské rady Hermanem Van Rompuyem. Společně také vystoupili na Podnikatelském fóru 10 let ČR v EU v Lichtenštejnském paláci.

Předsedové se při společném jednání shodli především na řešení ekonomických problémů, které je prioritní v rámci podpory evropského sociálního modelu, který umožňuje absorbovat i hospodářské výkyvy v době krize.

Předmětem jednání byla také klíčová témata významná pro budoucnost evropské integrace, jako energetická politika z pohledu bezpečnosti a klimatu, obnova konkurenceschopnosti evropského průmyslu či otázka volného pohybu osob, která bude hlavním bodem jednání Evropské rady v červnu letošního roku. Předseda vlády Bohuslav Sobotka zdůraznil, že právě volný pohyb osob je jednou ze základních priorit České republiky, kterou vnímají občané jako hmatatelný a přínosný benefit evropské integrace.

Premiér české vlády také ujistil předsedu Evropské rady Van Rompuye, že příznivou budoucnost Evropské unie spatřuje především v rozvoji vzájemné spolupráce členských států a zároveň v posílení unijních institucí, které budou schopny zajistit hladký průběh integračního procesu, který bude ovlivněn i výsledkem voleb do Evropského parlamentu.

Premiér Bohuslav Sobotka poděkoval předsedovi Hermanu Van Rompuyovi za jeho činnost v čele Evropské rady, a to zejména v kontextu těžké aktuální situace na Ukrajině, kdy je jednota Evropy potřebnější než kdy jindy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie