Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

31. 5. 2016 14:17

Premiér Sobotka bude v Číně jednat o spolupráci v oblasti letecké dopravy, zdravotnictví i finančním sektoru

Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštíví společně s dalšími členy vlády ve dnech 16. – 20. června 2016 Čínskou lidovou republiku. Během pracovní cesty se setká s předsedou vlády ČLR a jako hlavní představitel šestnácti zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy se zúčastní dvou setkání těchto zemí s Čínou. Hlavními prioritami cesty je rovněž rozvoj spolupráce obou zemí v oblasti letectví, zdravotnictví a finančního sektoru.

Pro Českou republiku je cesta, spojující bilaterální jednání s formátem 16+1, další významnou příležitostí k prohloubení spolupráce s Čínou a k dalšímu rozvoji našeho strategického partnerství jak na česko-čínské úrovni, tak i v rámci strategické spolupráce mezi EU a ČLR. Aktivní účast v platformě 16+1 je i součástí českého zapojení do čínské iniciativy Hedvábná stezka (One Belt, One Road), propojující Asii s Evropou.

„Současná vláda kontinuálně pracuje na zlepšení česko-čínských vztahů. Intenzivně spolupracujeme v řadě oblastí, jako je bankovnictví, nové investice, letectví či turismus. Také platforma 16+1 je důležitým nástrojem, který umožňuje společně hledat cestu k efektivnějšímu využití skrytého potenciálu Číny a evropského regionu,“ uvedl premiér Sobotka.

Během své cesty se premiér Sobotka setká s vrcholnými představiteli ČLR včetně premiéra a dvou vicepremiérů ČLR, s primátorem Pekingu, guvernéry několika čínských provincií i s významnými čínskými podnikateli. V rámci Local Leaders Meeting ve formátu 16+1 se setká s představiteli územních samospráv a v závěru své cesty zahájí v Su-čou Summit ministrů zdravotnictví.

Předsedu vlády na jeho cestě do Číny doprovodí ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, ministr dopravy Dan Ťok a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Předseda vlády Sobotka navštívil Čínskou lidovou republiku na konci loňského roku. Na nejvyšší úrovni jednal s prezidentem a předsedou vlády ČLR, primátory měst Pekingu a Šanghaje, vystoupil na summitu 16+1, zahájil česko-čínský podnikatelský seminář, o prohloubení spolupráce jednal se zástupci největších čínských bankovních institucí, přednesl projev na Pekingské univerzitě a společně s předsedou představenstva letecké společnosti China Eastern stvrdil zahájení provozu přímého leteckého spojení Praha – Šanghaj. V rámci první návštěvy premiéra Sobotky v Číně bylo podepsáno celkem 31 dohod a memorand především v oblastech investic, bankovnictví a zdravotnictví.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie