Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 4. 2017 18:58

Premiér Sobotka: Česko-německé vztahy jsou dnes nejlepší v historii

Tisková konference po jednání předsedů vlád ČR, SR a kancléřky SRN, 3. dubna 2017.
Tisková konference po jednání předsedů vlád ČR, SR a kancléřky SRN, 3. dubna 2017.
V pondělí 3. dubna 2017 navštívil předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka v rámci pracovní cesty hlavní město Německa Berlín. Setkal se zde s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem. Společně s kancléřkou Merkelovou a slovenským premiérem Ficem si připomněli 25. výročí podpisu Smlouvy o dobrém sousedství a přátelské spolupráci mezi Českou a Slovenskou Federativní Republikou a Spolkovou republikou Německo. Premiér Sobotka také v rámci své návštěvy v Berlíně diskutoval se studenty o budoucnosti EU a navštívil expozici Škoda Auto v předváděcím centru koncernu Volkswagen.

Jednání s kancléřkou Merkelovou a premiérem Ficem

Smlouva o společné spolupráci mezi Českem, Slovenskem a Německem byla událostí, která ve své době připravila cestu pro konsolidaci vzájemných vztahů mezi dvěma sousedními zeměmi, které byly po více než čtyřicet let odděleny železnou oponou. Dnešní trojstranné jednání premiérů se kromě evropských témat jako je budoucnost EU, hodnocení summitu EU v Římě, brexitu nebo migrace, zaměřila také na otázky společného zájmu včetně spolupráce za účelem posílení hospodářské spolupráce a na vzájemné politické i ekonomické vztahy. Společně diskutovali také o prohlubování spolupráce v otázce dopravy, bezpečnosti, obrany a migrace.

Diskuze s českými, slovenskými a německými studenty

Premiér Sobotka, kancléřka Merkelová a premiér Fico se po společném jednání zúčastnili diskuze se studenty na téma „Příspěvek střední Evropy k evropské budoucnosti“. Českou stranu zastupovali studenti Česko-německého gymnázia Friedricha Schillera v Pirně v Sasku, kteří zde studují v rámci dvojjazyčného vzdělávacího programu matematicko-přírodovědného zaměření s prohloubenou výukou cizích jazyků. Diskuze byla rozdělena do tří tematických bloků, z nichž první se zaměřil na budoucnost EU-27 po summitu v Římě, druhý na témata, která spojují Česko, Slovensko a Německo, a třetí na očekávání ČR a SR od Německa v Evropě a naopak.

Návštěva Škody Auto ve Volkswagenu

V rámci dnešního pracovního programu v Berlíně navštívil premiér Sobotka expozici společnosti ŠKODA AUTO ve výstavních prostorech Volkswagenu a zároveň se zde sešel s jejím vedením. Společnost ŠKODA AUTO je jedním ze symbolů česko-německých hospodářských vztahů, které jsou již po více než čtvrtstoletí klíčovou součástí vzájemné spolupráce a jejich intenzita je mimořádná. Významným pilířem uplynulého více než čtvrtstoletí česko-německých vztahů je právě hospodářská spolupráce a automobilový průmysl je její tažnou silou.

Setkání s německým prezidentem Steinmeierem

Premiér Sobotka a německý prezident Frank-Walter Steinmeier diskutovali o hospodářské spolupráci, která je klíčovým pilířem česko-německých vztahů. Zároveň hovořili o vzájemné přeshraniční policejní spolupráci, která se od roku 2016 opírá o novou smlouvu. Oba státníci se shodli, že je potřeba společně usilovat o modernější a rychlejší železniční propojení mezi Spolkovou republikou Německo a Českou republikou jako součásti středoevropského dopravního propojení.

Významné milníky česko-německých vztahů:

Smlouva mezi ČSFR a SRN o dobrém sousedství a přátelské spolupráci.

Byla podepsána dne 27. února 1992. Představuje výrazný mezník v polistopadových česko-německých vztazích. Hlavní přínos smlouvy spočíval v nastoupení cesty ke vzájemné sousedské spolupráci. Německo ve smlouvě jako nový spojenec přislíbilo podporu československému úsilí o plné začlenění země do evropských politických a bezpečnostních struktur. Tím se Smlouva mohla stát významným příspěvkem k naplnění jednoho z klíčových strategických cílů polistopadového Československa, resp. ČR. Smlouva byla také signálem občanské společnosti v obou zemích k navazování kontaktů ve všech oblastech vzájemných vztahů.

Česko-německá deklarace

Byla podepsána roku 1997. Deklarace umožnila uzavřít některé otázky minulosti a otevřela prostor pro rozvíjení spolupráce a budování vzájemné důvěry. Na jejím základě vznikl Česko-německý fond budoucnosti, jenž podporuje projekty, které propojují obyvatele našich zemí a napomáhají tak vzájemnému porozumění.

Česko-německý strategický dialog

Jedná se o nejnovější platformu pro rozvoj vzájemných vztahů mezi ČR a Německem, která byla oficiálně spuštěna dne 7. července 2015. Spolupráce v rámci strategického dialogu se nejintenzivněji rozvíjí v oblasti digitalizace a Průmyslu 4.0, duálního vzdělávání a také migrace.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie