Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 8. 2017 13:34

Premiér Sobotka chce pokračovat ve zvyšování platů, k dalšímu navýšení by mělo dojít od 1. listopadu

Premiér Sobotka svolal jednání ve Strakově akademii na téma zvyšování platů, 15. srpna 2017.
Premiér Sobotka svolal jednání ve Strakově akademii na téma zvyšování platů, 15. srpna 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal v úterý 15. srpna 2017 ve Strakově akademii s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou o dalším zvyšování platů zaměstnanců ve veřejném sektoru. Podle premiéra by k němu mělo dojít už od 1. listopadu 2017. Jednali také o dalším zvýšení minimální mzdy od 1. ledna 2018 a o postoji vlády ke sbližování úrovně mezd v rámci celé EU.

Premiér Bohuslav Sobotka chce od 1. listopadu zvýšit tarifní platy všem zaměstnancům ve veřejném sektoru o 10 procent, učitelům o 15 procent. „Naše vláda valorizovala platy v listopadu každý rok – v letech 2014, 2015 i 2016. Slíbil jsem, že se tak stane i letos a tento slib chci splnit. Učitelé dostanou přidáno více, protože jsou vzhledem ke své roli ve společnosti finančně dlouhodobě podhodnoceni a naším cílem je, aby se do roku 2020 jejich příjmy dostaly na 130 procent průměrné mzdy,“ uvedl B. Sobotka.

Od 1. ledna 2018 by se měla rozhodnutím vlády zvýšit i minimální mzda. Premiér podpořil zvýšení minimální mzdy o 1 200 korun na 12 200 korun. Pokud tento záměr MPSV kabinet schválí, jednalo by se už o čtvrté navýšení minimální mzdy za této vlády. Do konce roku 2014 činila minimální mzda 8 500 korun, od té doby ji vláda B. Sobotky zvyšuje každý rok.

Premiér Sobotka informoval předsedu ČMKOS J. Středulu také o plánované schůzce s francouzským prezidentem E. Macronem. Uskuteční se ve středu 23. srpna v Salzburgu v rámci jednání Slavkovského formátu, na kterém budou kromě B. Sobotky také slovenský premiér R. Fico a rakouský kancléř Ch. Kern. Zásadním tématem jednání bude sbližování životní úrovně a také mezd mezi jednotlivými státy Evropské unie. Podle B. Sobotky zatím stále přetrvávají mezi jednotlivými členskými státy EU výrazné rozdíly v ohodnocení práce a výši mezd zaměstnanců. „Mzdová konvergence mezi státy V4 a Francií takřka neprobíhá, tímto tempem by ČR Francii dohnala za 222 let. To je nepřijatelné a musí se to změnit,“ poznamenal premiér Sobotka.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie