Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 12. 2016 9:46

Premiér Sobotka: Chceme dál zlepšit odměňování zaměstnanců ve státní správě, zjednodušíme stupnice platových tarifů

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal o snížení počtu stupnic platových tarifů pro státní zaměstnance, 20. prosince 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal o snížení počtu stupnic platových tarifů pro státní zaměstnance, 20. prosince 2016.
Vláda ČR se od začátku svého mandátu snaží zlepšovat odměňování zaměstnanců ve státní správě a zvyšovat úroveň platů v České republice. Premiér Bohuslav Sobotka se proto v úterý 20. prosince 2016 sešel ve Strakově akademii s dalšími členy vlády a zástupci odborů, aby s nimi jednal o snížení počtu stupnic platových tarifů pro státní zaměstnance. Díky této změně by došlo k redukci počtu platových tarifů, zjednodušení celého systému a zejména k zlepšení odměňování zaměstnanců, kteří jsou nyní zařazeni v nejnižších stupních platových tarifů.

Jednání se zúčastnil také ministr financí Andrej Babiš, ministr kultury Daniel Herman a představitelé odborových organizací.

Podporuji zlepšování odměňování a zvyšování platů zaměstnanců v naší zemi. Dnes jsme společně se zástupci vlády i odborů hledali cesty a konkrétní opatření, jak dále mzdy zvyšovat.

Naším záměrem je od 1. července příštího roku zjednodušit tarifní tabulku, na základě níž jsou vypočítávány mzdy státních zaměstnanců. Dnes jsem požádal Ministerstvo práce a sociálních věcí, aby v krátkém čase poslali do připomínkového řízení návrh, jehož cílem by bylo zrušení stávajícího prvního, druhého a pátého platového stupně.

Zaměstnancům, kteří jsou nyní ve dvou nejnižších platových stupních, se díky tomu zvýší mzda, těm v 1. třídě o 9,4 %, zaměstnancům ve 2. třídě o 5,1 %,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

V současné době jsou platy státních zaměstnanců rozděleny do devíti stupnic platových tarifů. Pokud na jaře vláda zjednodušení schválí, platilo by od poloviny příštího roku nově pouze šest stupnic. Díky návrhu si polepší zejména pracovníci v kultuře, zaměstnanci v sociálních službách, nepedagogičtí pracovníci ve školství a techničtí či ekonomičtí pracovníci ve zdravotnictví.

Vláda Bohuslava Sobotky od svého nástupu zvýšila platy zaměstnanců ve státní sféře už třikrát. V listopadu 2014 vzrostly o 3,5 %, o rok později o 3 % a od listopadu 2016 se navýšily o dalších 5 %. Postupně zvýšila i platy učitelů a nepedagogických pracovníků a platy ve zdravotnictví.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie