Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 6. 2017 10:01

Premiér Sobotka: ČR má velký potenciál výrazně posílit spolupráci s Japonskem v oblasti obchodu, investic i nových technologií

Předseda vlády Bohuslav Sobotka položil věnec k památníku míru v Hirošimě, 30. června 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka položil věnec k památníku míru v Hirošimě, 30. června 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se během čtyřdenní oficiální návštěvy Japonska setkal s předsedou vlády Šinzó Abem, předsedou dolní komory japonského Parlamentu Tadamori Oshimou i s korunním princem Naruhitem. O prohloubení spolupráce v oblasti obchodu, investic i nových technologií jednal s vedením společností Asahi Breweries a Shimadzu. Na závěr své oficiální návštěvy Japonska uctil premiér Sobotka památku obětí výbuchu atomové bomby v Hirošimě.

Na cestě doprovázeli premiéra Bohuslava Sobotku také ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, ministr kultury Daniel Herman, náměstek ministra zahraničních věcí Václav Kolaja, náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta, náměstek ministra kultury Patrik Košický a poslanec a starosta Náchoda Jan Birke. S premiérem byla v Japonsku také početná podnikatelská delegace.

S premiérem Abem diskutoval předseda vlády Sobotka o spolupráci v ekonomice, kultuře, dopravě i mezinárodně-politických otázkách. Připomněl si také 60. výročí od obnovení česko-japonských diplomatických vztahů.

Velkou pozornost věnoval premiér jednání o prohloubení spolupráce v oblasti obchodu, investic i moderních technologií mezi Českou republikou a Japonskem. Jednal o tom s vedením společnosti Asahi Breweries, která od jara letošního roku vlastní pivovar Plzeňský Prazdroj. Setkal se rovněž s vedením společnosti Shimadzu, která se zabývá výrobou technologických, medicínských a laboratorních přístrojů a zároveň se zaměřuje na vlastní výzkum.

Během cesty premiéra Bohuslava Sobotky byla podepsána významná memoranda a dohody:

  • Dohoda o pracovní dovolené mezi ČR a Japonskem – díky ní budou moci lidé od 18 do 30 let na 12 měsíců pracovat, studovat i cestovat v druhé zemi.
  • Memorandum o spolupráci mezi agenturou na podporu investic a podnikání CzechInvest a partnerskou agenturou JETRO – podporuje bilaterální aktivity zacílené na podporu investic a zvyšování obchodní výměny v obou zemích.
  • Rámcová zajišťovací dohoda o spolupráci na 3. trzích mezi českou státní pojišťovací společností EGAP a japonskou partnerskou společností NEXI – umožňuje spolupráci agentur ve třetích zemích.
  • Memorandum o porozumění mezi společností Shimadzu a brněnským Mezinárodním centrem klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny – zajistí spolupráci na vývoji hmotnostního spektrometru, jenž může být použit např. pro výzkum nádorů mozku.

Premiér Bohuslav Sobotka zakončil návštěvu Japonska v Hirošimě, kde uctil památku obětí výbuchu atomové bomby za druhé světové války. Na místě si prohlédl takzvaný Atomový dóm, který jako jeden z mála přežil výbuch atomové bomby a byl postaven českým architektem Janem Letzelem.

Cesta českého předsedy vlády do Japonska se uskutečnila po 12 letech od poslední premiérské návštěvy.

Více informací z oficiální návštěvy předsedy vlády Bohuslava Sobotky v Japonsku a fotogalerii najdete na /cz/premier-bohuslav-sobotka-na-navsteve-japonska-157754/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie