Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 3. 2017 17:20

Premiér Sobotka: Do funkce ministra průmyslu a obchodu navrhuji dosavadního náměstka Jiřího Havlíčka

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se rozhodl nominovat do funkce ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka. Ten již čtvrtým rokem působí na ministerstvu ve funkci náměstka. Premiér Sobotka dnes na Pražském hradě předal svůj návrh na jmenování Havlíčka novým ministrem prezidentu republiky Miloši Zemanovi.

„Rozhodl jsem se do funkce ministra průmyslu a obchodu navrhnout dosavadního náměstka Jiřího Havlíčka. Jde o kandidáta, který fungování ministerstva velmi dobře zná a v oblasti průmyslu se profesně dlouhodobě pohybuje. To pro mě bylo při rozhodování zásadní. Není totiž čas na to, aby se nový ministr seznamoval s chodem resortu či s jeho rozsáhlou agendou. Je nutné, aby se okamžitě zapojil do práce a začal pracovat na prioritách, které ještě zbývá dotáhnout do konce.

Jedná se zejména o schválení novely zákona o elektronických komunikacích, která je zásadním nástrojem pro posílení práv spotřebitelů v oblasti mobilních služeb v ČR. Dalšími úkoly pro nového ministra jsou důsledné a rychle čerpání peněz z evropských fondů, příprava návrhu na modernizaci systému investičních pobídek, příprava výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech, příprava na digitalizaci průmyslu, zkvalitnění připojení k vysokorychlostnímu internetu v ČR, zefektivnění práce České obchodní inspekce i podpora exportu a nových investic. Důležitým úkolem bude také aktivní podíl státu na stabilizaci OKD.

Věřím, že pan prezident mému návrhu vyhoví a nového ministra jmenuje co možná nejdříve,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Jiří Havlíček by měl ve vládě nahradit Jana Mládka, jehož premiér Bohuslav Sobotka odvolal z funkce k 28. únoru 2017.

 

Ing. Jiří Havlíček, MBA

Ing. Jiří Havlíček, MBA, se narodil 16. května roku 1976. Je podruhé ženatý a z prvního manželství má dceru. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické a MBA na LIGS University v oboru marketing a komunikace. Roky 2000 a 2001 strávil na Ministerstvu financí jako vedoucí oddělení v rámci úseku Ústředního finančního a daňového ředitelství. V roce 2003 nastoupil na Ministerstvo průmyslu a obchodu, kde tři roky zastával pozici ředitele kabinetu ministra. Od roku 2010 se více než tři roky věnoval komunální politice jako místostarosta města Čáslavi. Do funkce náměstka ministra průmyslu a obchodu byl jmenován 11. února 2014, byl pověřen řízením sekce správní. Do jeho působnosti spadala oblast rozpočtu a financování, legislativa, informatika a hospodářská správa. Jako náměstek ministra také zastupoval stát v Řídicím výboru společnosti České dráhy, a. s., a v dozorčí radě Česká pošta, s. p. Od roku 2014 předsedá Pracovnímu týmu pro hospodářskou politiku Rady hospodářské a sociální dohody ČR. Od roku 1998 je členem ČSSD.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie