Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 6. 2015 15:41

Premiér Sobotka: Do funkce ministryně školství navrhuji Kateřinu Valachovou

Dnes jsem prezidentovi republiky předložil návrh, aby do funkce nové ministryně školství, mládeže a tělovýchovy jmenoval paní Kateřinu Valachovou, která v současné době pracuje jako náměstkyně pro legislativu ministra Jiřího Dienstbiera. V konečném důsledku jsem se rozhodoval mezi dvěma nestranickými kandidáty, z nichž oba disponovali výbornými předpoklady pro to, aby ve funkci ministra školství uspěli.

Paní Valachová má zkušenosti z práce v kanceláři ombudsmana, zná velmi dobře prostředí v Parlamentu a více než rok byla klíčovou součástí přípravy většiny vládních návrhů zákonů, včetně těch, které předkládalo ministerstvo školství. Znám ji jako vzdělaného, dynamického a velmi pracovitého člověka, který má jasnou představu jak o odborném týmu, se kterým zajistí dobré fungování ministerstva školství, tak o úkolech, které po odchodu ministra Chládka leží před novým vedením úřadu.

Od nové ministryně proto čekám, že v krátké době stabilizuje personální situaci na ministerstvu a bude se soustředit na plnění vládního programu v oblasti školství. Prioritou je prosadit v Parlamentu již předloženou novelu zákona o vysokých školách, připravit reformu financování regionálního školství, zajistit viditelný pokrok v oblasti inkluzivního vzdělávání, zahájit rychle čerpání nových evropských fondů, zlepšit fungování technického a středního odborného školství v návaznosti na potřeby trhu práce a dokončit novou koncepci financování českého sportu.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie