Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 4. 2015 12:50

Premiér Sobotka: Evropská komise dnes schválila ČR první operační program

Evropská komise schválila České republice první operační program pro čerpání evropských peněz v rámci programového období 2014 -2020, a to Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který má na starosti Ministerstvo průmyslu a obchodu.

"Jsem rád, že je intenzivní práce vlády při přípravě operačních programů pro nové programové období úspěšná. Schválení operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost je mimořádně dobrou zprávou pro podnikatele, firmy, vědecké pracovníky, univerzity i pro rozvoj informačních technologií. V programu, který spadá do gesce Ministerstva průmyslu a obchodu, je k dispozici celkem 116 miliard korun. Jedná se o třetí největší program v současném programovém období. Podporu si mezi sebe rozdělí čtyři prioritní oblasti, a to Rozvoj výzkumu a vývoje, Efektivnější nakládání energií, Podpora podnikání malých a středních firem a Rozvoj informačních a komunikačních technologií. Oproti minulému období 2007-2013 došlo k navýšení finančních prostředků o jednu třetinu," uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

„Fakt, že OP PIK byl schválen jako vůbec první český program pro programovací období 2014 – 2020, je výbornou zprávou především pro české podnikatele. Už zítra pro ně umístíme na web MPO avíza k čerpání první vlny 11 výzev. Dostanou tak veškeré informace k tomu, jak připravit své projekty a správně vyplnit žádosti o dotace, které začneme přijímat již začátkem června,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

"Rád bych poděkoval paní komisařce Corině Cretu a jejímu týmu za spolupráci, díky které se podařilo dotáhnout schvalování operačních programů do zdárného konce a první český operační program schválit neprodleně po schválení revize Víceletého finančního rámce Evropské unie. Schválení dalších operačních programů by mělo následovat v příštích dnech. Očekávám, že ministerstva zajistí co nejrychlejší vyhlášení prvních výzev, aby česká ekonomika mohla těžit z dostupných evropských peněz," dodal předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Podrobné informace k Operačnímu programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost jsou k dispozici na webu MPO: http://www.mpo.cz/cz/podpora-podnikani/oppik/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie