Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 11. 2015 11:02

Premiér Sobotka jednal s britským ministrem zahraničí Hammondem

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se setkal s britským ministrem zahraničí Philipem Hammondem, 13. listopadu 2015.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se setkal s britským ministrem zahraničí Philipem Hammondem, 13. listopadu 2015.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se dnes, 13. listopadu 2015, setkal s ministrem zahraničních věcí Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Philipem Hammondem. Tématem jednání byly reformní agendy Velké Británie a s tím souvisejícího referenda o setrvání země v Evropské unii a problematika migrační krize.

Premiér s ministrem diskutoval o reformních krocích, jež by měly být na evropské úrovni přijaty, pokud má být Velká Británie nadále součástí Unie. Britské reformy jsou definovány v oblasti suverenity, imigrace, konkurenceschopnosti a spravedlnosti ve smyslu rovného postavení státu eurozóny a mimo ni. S tímto požadavkem je spojeno přislíbené referendum o setrvání Spojeného království v Unii, které by mělo proběhnout do konce roku 2017.

Předseda vlády Sobotka seznámil britského ministra s postojem České republiky k reformní agendě, přičemž se zaměřil na téma volného pohybu osob. Zdůraznil, že volný pohyb osob je pro Česko zásadní a je považován za jednu ze základních svobod. V obecné rovině nemůže Česká republika se snahou omezit toto právo souhlasit. Společný postoj naopak zaujímají obě země k požadavku rovného postavení států postavených mimo eurozónu.

V rámci setkání hovořil předseda vlády s ministrem Hammondem také o migrační krizi. Představil finanční, personální a materiální pomoc, kterou Česká republika regionům postiženým migrační krizí poskytuje. Zmíněny byly rovněž české priority v problematice budoucí podoby evropského azylového systému. 

Otázce reformní agendy Velké Británie bude dále věnována pozornost na prosincové Evropské radě, kde si britská vláda klade za cíl dosáhnout shody ohledně nutnosti přijetí reformních kroků. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie