Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 5. 2015 12:21

Premiér Sobotka jednal s eurokomisařkou Bieńkowskou o rozvoji vnitřního trhu EU

Premiér Sobotka jednal s eurokomisařkou Bieńkowskou ve Strakově akademii, 5. května 2015.
Premiér Sobotka jednal s eurokomisařkou Bieńkowskou ve Strakově akademii, 5. května 2015.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 5. května setkal s členkou Evropské komise Elżbietou Bieńkowskou, která má na starosti vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky. Premiér dnešním jednáním pokračuje v sérii bilančních schůzek s evropskými partnery.

Hlavním tématem jednání premiéra s komisařkou byla dlouhodobá česká priorita v podobě vnitřního trhu, jehož prohlubování a řádné fungování považuje vláda za jeden z hlavních zdrojů ekonomického růstu, zaměstnanosti a podpory investic. Schůzka se věnovala také odstraňování překážek na jednotném trhu, kde je třeba se zaměřit na sektory s významným ekonomickým dopadem. Za klíčové v té souvislosti vláda považuje oblast služeb a digitálního trhu.

Komisařka Bieńkowská seznámila předsedu vlády s aktuální strategií Evropské komise pro jednotný digitální trh, která bude zveřejněna ve středu 6. května. Pro Českou republiku je v té souvislosti důležitá problematika e-commerce a digitalizace průmyslu a její dopady na zaměstnanost. Premiér komisařku ujistil, že strategie pro jednotný digitální trh má plnou podporu české vlády, která si uvědomuje potenciál tohoto zatím v EU opomíjeného odvětví.

Výrazným bodem jednání byla také diskuse o evropském semestru, který slouží ke koordinaci hospodářských politik. Premiér ocenil přístup Evropské komise, která koncem února analyticky zhodnotila naši situaci s důrazem na naplňování doporučení z minulého roku. Pro nadcházející období je pro vládu klíčová podpora hospodářského růstu a zaměstnanosti a související zlepšení výběru daní. Plánované kroky vlády pro další oblasti jsou podrobně obsaženy v Národním programu reforem, který minulý týden kabinet schválil a odeslal do Bruselu.

V závěru jednání premiér s komisařkou Bieńkowskou hovořil také o kosmických aktivitách v souvislosti s tím, že již třetím rokem sídlí v Praze centrum evropského navigačního systému Galileo. 

Dnešním setkáním s Elżbietou Bieńkowskou navazuje předseda vlády na předchozí schůzky s členy Evropské komise. V březnu se premiér setkal v Bruselu s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem, s 1. místopředsedou Komise Fransem Timmermansem a českou eurokomisařkou Věrou Jourovou. Na přelomu března a dubna pak jednal premiér Bohuslav Sobotka v Praze s komisařkou pro regionální politiku Corinou Creţu a místopředsedou Evropské komise zodpovědným za energetickou unii Marošem Šefčovičem. Počátkem června do Prahy zavítá eurokomisařka Cecilia Malmströmová, aby s předsedou vlády jednala mimo jiné o dohodě TTIP.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie