Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 9. 2017 19:03

Premiér Sobotka jednal s italským premiérem Gentilonim o mzdové konvergenci, budoucnosti EU i obchodní spolupráci

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se setkal ve Strakově akademii se svým italským protějškem Paolem Gentilonim, 7. září 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se setkal ve Strakově akademii se svým italským protějškem Paolem Gentilonim, 7. září 2017.
Ve čtvrtek 7. září 2017 se předseda vlády Bohuslav Sobotka setkal ve Strakově akademii s premiérem Italské republiky Paolem Gentilonim. Hlavními tématy jejich jednání byla budoucnost Evropské unie, hospodářská a sociální konvergence, postup v otázce migrace i prohlubování česko-italské spolupráce.

Premiér Bohuslav Sobotka ocenil dobré česko-italské vztahy. K jejich posilování pomáhají pravidelné konzultace na politické i expertní úrovni a ČR má velký zájem na jejich pokračování.

Tématem jednání obou premiérů byly především evropské otázky včetně budoucího směřování Evropské unie. Podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky je nezbytné posílení jednoty a soudržnosti EU a posílení důvěry občanů v Unii. Součástí budoucího vývoje Unie by měla být také hospodářská a sociální konvergence. Právě konvergenci považuje Česká republika za klíčové řešení výzev, které EU v poslední době rozdělují. Dalším tématem bylo prohlubování evropské obranné spolupráce, kde ČR jasně deklarovala připravenost spolupracovat na projektech Stálé strukturované spolupráce (PESCO) i dalších. Klíčovým předpokladem pro rozvoj evropské ekonomiky je pak digitalizace a budování jednotného digitálního trhu, kterému se bude věnovat zvláštní summit v Tallinu.

Premiér Bohuslav Sobotka jednal s italským premiérem Paolem Gentilonim také o dalších krocích v oblasti migrace. Jde především o opatření zaměřená na ochranu hranic, spolupráci se třetími zeměmi a návratovou politiku. ČR je připravena pokračovat v intenzivní pomoci Itálii, a to jak na jejím území, tak ve třetích zemích, odkud migranti do Itálie přicházejí. Už od začátku krize působí v Itálii množství českých policistů a zhruba jeden milion eurposkytla ČR na činnost libyjské pobřežní stráže a stejnou částku na protipašerácké aktivity v oblasti Sahelu. Další společný projekt ČR a Itálie se nyní připravuje v Pobřeží slonoviny. Česká republika nadále nesouhlasí se systémem povinného přerozdělování uprchlíků v rámci tzv. kvót.

Důležitým bodem byla také hospodářská spolupráce. Itálie představovala v roce 2016 5. největšího obchodního partnera České republiky z hlediska obratu, který dosáhl rekordních 12 mld. eur. Na tomto výsledku má největší podíl obchod s dopravními prostředky a stroji. Do budoucna představuje velký potenciál také oblast strojírenství, letecký průmysl a infrastruktura. Daří se podporovat také italské investice v ČR. S pomocí agentury CzechInvest bylo doposud proinvestováno několik desítek miliard korun, které pomohly zaměstnat tisíce pracovníků. Řada italských společností využila systému investičních pobídek poskytovaných Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky.

Po jednání předsedové vlád obou zemí navštívili také Vlašskou kapli v centru Prahy, která je ve vlastnictví italského státu a prochází renovací. Na práce za zhruba 24,3 milionu korun přispělo i italské ministerstvo zahraničí.

Premiéři České a Italské republiky se na posledním oficiálním bilaterálním jednání sešli v květnu 2012 v Itálii, přičemž Českou republiku naposledy navštívil premiér Romano Prodi v roce 2007. Paolo Gentiloni pak ještě jako ministr zahraničních věcí uskutečnil návštěvu České republiky v březnu 2016, kdy se rovněž sešel i s premiérem Sobotkou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie