Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 11. 2016 13:57

Premiér Sobotka jednal s ministrem zahraničí Íránu

Premiér Bohuslav Sobotka se setkal s ministrem zahraničních věcí Íránu Mohammadem Javadem Zarifem, 11. listopadu 2016.
Premiér Bohuslav Sobotka se setkal s ministrem zahraničních věcí Íránu Mohammadem Javadem Zarifem, 11. listopadu 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v pátek 11. listopadu 2016 setkal ve Strakově akademii s ministrem zahraničních věcí Íránu Mohammadem Javadem Zarifem. Společně jednali o prohlubování obchodní a ekonomické spolupráce mezi oběma zeměmi. Dalším bodem diskuze byl i rozvoj vztahů v dalších oblastech zájmu a řešení aktuální situace Blízkého východu.

Česká republika obecně vnímá geograficko-politickou a ekonomickou důležitost Íránu v regionu na rozhraní Blízkého východu a Střední Asie a z dlouhodobého hlediska má zájem o rozvoj vzájemných ekonomických vztahů. V návaznosti na podepsání dohody o íránském jaderném programu, následného dosažení tzv. Implementačního dne, došlo ke zrušení většiny sankcí a k výraznému posílení vztahů s mezinárodním společenstvím, včetně České republiky.

„V České republice se zájmem sledujeme snahy íránského vedení směrem k transformaci a modernizaci národní ekonomiky a jsme připraveni podělit se o naši transformační zkušenost, kterou jsme získali na základě politických změn, ke kterým v České republice došlo v roce 1989. V naší vzájemné spolupráci také vnímáme mnohem větší potenciál např. v oblasti vzájemného turismu. Turistická výměna mezi oběma zeměmi může přispět k lepšímu poznání a vzájemnému porozumění, a tím zvýšit odolnost vůči dezinformacím,“ řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Jedná se o první návštěvu ministra zahraničních věcí Íránské islámské republiky v České republice po 12 letech. Kromě jednání s předsedou vlády se dnes íránský ministr sešel s ministrem zahraničních věcí ČR Lubomírem Zaorálkem a předsedou Poslanecké sněmovny ČR Janem Hamáčkem.

V září 2015 navštívil Teherán ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a letos v lednu proběhla návštěva ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka v Íránu, během které byla podepsána Dohoda o hospodářské spolupráci mezi ČR a Íránem.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie