Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 10. 2015 18:13

Premiér Sobotka jednal s místopředsedou Evropské komise Ansipem

Premiér Sobotka jednal s místopředsedou Evropské komise Ansipem o jednotném digitálním, 12. října 2015.
Premiér Sobotka jednal s místopředsedou Evropské komise Ansipem o jednotném digitálním, 12. října 2015.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v pondělí ve Strakově akademii setkal s místopředsedou Evropské komise Andrusem Ansipem, který má na starosti oblast jednotného digitálního trhu. Jednání se zúčastnil také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Digitální agenda je nejen jednou z priorit současné vlády, ale zároveň hraje zásadní roli v právě probíhajícím českém předsednictví zemím Visegradské skupiny.

Předseda vlády hovořil s místopředsedou Ansipem o Strategii pro jednotný digitální trh, kterou Evropská komise představila letos v květnu. Pro Českou republiku jsou v této Strategii prioritní témata e-commerce, plán na revizi telekomunikačního rámce v EU a nadcházející debata o úloze online platforem v digitální ekonomice a omezování geo-blockingu.

V reakci na Strategii Evropské komise schválila vláda v květnu Akční plán pro rozvoj digitálního trhu, který dnes premiér místopředsedovi Evropské komise představil. Akční plán klade důraz na budování vysokorychlostní internetové infrastruktury, kyberbezpečnost, podporu začínajících inovativních firem a rozvoj služeb eGovernmentu a digitálního vzdělávání.

Premiér jednal s místopředsedou Evropské komise také o digitální agendě jako zásadní prioritě českého předsednictví zemím Visegradské skupiny. Česká republika se v rámci předsednictví věnuje především podpoře start-upové komunity v regionu. K tomu dnes přispěl mimo jiné podpis Memoranda k regionální spolupráci v oblasti inovací a start-upu za přítomnosti místopředsedy Ansipa a pana ministra Mládka.

Zároveň se v průběhu českého předsednictví uskuteční řada zajímavých akcí pro státní správu i stakeholdery ze soukromého sektoru. Nejbližší se uskuteční 9. listopadu v Bruselu a nese název V4 Digital Day. Cílem je představit úspěšné podniky z našeho regionu.

Před jednáním s předsedou vlády se místopředseda Evropské komise Ansip setkal také s místopředsedou vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavlem Bělobrádkem.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie