Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 3. 2014 19:46

Předseda vlády Sobotka jednal s polským premiérem Tuskem

Předseda vlády navštívil ve středu 5. března 2014 Varšavu, kde se setkal s premiérem Tuskem.
Předseda vlády navštívil ve středu 5. března 2014 Varšavu, kde se setkal s premiérem Tuskem.
Premiér Bohuslav Sobotka při své druhé oficiální zahraniční cestě navštívil Polskou republiku. Společně s premiérem Tuskem jednali o česko-polské spolupráci v rámci Visegrádské čtyřky i celé EU, propojení energetického trhu a jeho bezpečnosti a rozvoji dopravní infrastruktury. Premiéři obou zemí se také zabývali problematikou stavu ovzduší v Moravskoslezském kraji a ve Slezsku.

„Česko a Polsko mají velmi dobré sousedské vztahy a nová vláda chce v této spolupráci pokračovat. S premiérem Donaldem Tuskem jsme diskutovali o klíčových bilaterálních tématech, jako je propojení energetického trhu obou zemí a jeho bezpečnost, rozvoji dopravní infrastruktury a plánu na zlepšení špatného ovzduší,“ řekl na tiskové konferenci premiér Bohuslav Sobotka.

Premiéři jednali také o aktuální situaci na Ukrajině a společném postupu v rámci Visegrádské skupiny, Evropské unie i NATO.

„Česká vláda se zasazuje o koordinovaný postup vůči situaci na Ukrajině, a to v rámci Visegrádské skupiny i celé Evropské unie a NATO. Stejně jako pro Polsko je i pro českou vládu nepřijatelné porušení suverenity Ukrajiny, mezinárodních dohod, a požadujeme diplomatické řešení situace při udržení územní celistvosti země,“ konstatoval premiér Sobotka.

Na začátku své pracovní cesty uctil položením květin u památníku předseda vlády Bohuslav Sobotka památku Ryszarda Siwiece, první živé pochodně ve východním bloku, na jehož čin ze září 1968 později v Československu navázali Jan Palach, Jan Zajíc a další, kteří tak protestovali proti invazi vojsk Varšavské smlouvy.

Se svými polskými protějšky se ve Varšavě setkali také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministr dopravy Antonín Prachař, ministr životního prostředí Richard Brabec a státní tajemník pro evropské záležitosti Úřadu vlády ČR Tomáš Prouza.

V rámci dobrých vztahů budou obě země pokračovat také ve vzájemném, úzkém dialogu. Premiér Bohuslav Sobotka proto pozval polskou vládu ke společnému jednání do České republiky, které by se mělo uskutečnit v 2. polovině letošního roku.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie