Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 5. 2017 15:20

Premiér Sobotka jednal s premiérem Estonské republiky Ratasem o hospodářské spolupráci a evropských otázkách

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal s předsedou vlády Estonské republiky Jürim Ratasem, 23. května 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal s předsedou vlády Estonské republiky Jürim Ratasem, 23. května 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal v úterý 23. května 2017 v Kramářově vile s předsedou vlády Estonské republiky Jürim Ratasem. Hlavními tématy jednání byly rozvoj hospodářské spolupráce, bezpečnostní a obranná spolupráce, aktuální evropské otázky a priority estonského předsednictví v Radě EU.

Premiér Sobotka ocenil na začátku jednání dobré vzájemné vztahy mezi Českou republikou a Estonskem i partnerskou spolupráci obou zemí na multilaterální úrovni. Hlavním tématem setkaní pak byly aktuální evropské otázky. Konkrétně premiéři Sobotka a Ratas hovořili o vnitřním trhu, budování jednotného digitálního trhu, posilování bezpečnostní a obranné spolupráce v EU, energetice, migraci, brexitu a o budoucím směřování EU. Tématem diskuse byly rovněž priority estonského předsednictví v Radě EU, které Estonsko převezme na začátku července 2017.

Při hodnocení vzájemných česko-estonských bilaterálních vztahů premiér Sobotka ocenil především probíhající vzájemný obchod, neboť během uplynulých čtyř let vzrostla česko-estonská obchodní výměna o 35 %. Předsedové vlád hovořili během jednání o dalším rozvoji vztahů, například v oblasti školství a vědy a výzkumu, a to především v perspektivních oblastech, jako jsou biomedicína, biotechnologie či informační a komunikační technologie, v nichž je Estonsko jistě právem označováno za jednoho z lídrů. Premiéři hovořili také o pravidelné účasti ČR na střežení vzdušného prostoru regionu Pobaltí včetně Estonska v rámci mise NATO.

Po jednání v Kramářově vile premiéři vystoupili na semináři k tématu volného pohybu dat v EU, který se uskutečnil ve Strakově akademii za přítomnosti koordinátora digitální agendy ČR Ondřeje Malého a estonského poradce pro digitální agendu Marguse Mägiho.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie