Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 9. 2015 17:11

Premiér Sobotka jednal s premiérem Slovenska Ficem a rakouským kancléřem Faymannem o řešení migrační krize

Premiér Sobotka se 7. září 2015 v Bratislavě setkal s předsedou vlády Slovenské republiky Ficem a se spolkovým kancléřem Rakouské republiky Faymannem.
Premiér Sobotka se 7. září 2015 v Bratislavě setkal s předsedou vlády Slovenské republiky Ficem a se spolkovým kancléřem Rakouské republiky Faymannem.

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka dnes, 7. září 2015, společně s premiérem Slovenské republiky Robertem Ficem jednal v Bratislavě s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem. Hlavním tématem setkání byl aktuální stav migrační krize v Evropě a reálná rychlá opatření pro její řešení.

Premiér Sobotka na jednání ocenil dobrou a korektní spolupráci úřadů a policistů všech tří zemí při zvládání migrační krize v našem regionu.

„Migrační krize je velmi vážný problém a k jeho úspěšnému řešení musíme ve střední Evropě intenzivně spolupracovat a dodržovat pravidla EU. Jsem proto rád, že česká, slovenská a rakouská spolupráce, zejména kooperace policie a ministerstev vnitra, je při řešení migrační krize velmi dobrá a funkční. Migrační krize nesmí ohrozit dobré a přátelské sousedské vztahy, které ve střední Evropě úspěšně více než 25 let budujeme. Panu kancléři Faymannovi jsem představil závěry pátečního summitu zemí V4 k řešení migrační krize a rovněž jsem zdůraznil, že ČR je připravena se aktivně na řešení migrační krize podílet, ať už jde o podporu vybudování hotspotů, ochranu hranic Schengenu, poskytnutí finanční pomoci pro místa, postižená válečným konfliktem či uvolnění českých policistů a odborníků při zajišťování nelegálních migrantů,“ uvedl k jednání premiér Sobotka.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka na jednání zopakoval, že povinné kvóty nepovažuje za dobré řešení a ČR je odmítá. Prioritou musí byt princip dobrovolné pomoci, ke které se ČR a další země V4 plně hlásí a kterou realizují. Důležité je také prosadit důslednější ochranu schengenských hranic, vytvořit seznam bezpečných zemí, zajistit mír v okolí Evropy a zejména ukončit válečné konflikty v Sýrii a Libyi.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie