Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 4. 2015 13:00

Premiér Sobotka jednal s premiérem Slovinska Cerarem o nových investicích i elektronické evidenci tržeb

Premiér Sobotka jednal s premiérem Slovinska Cerarem, 13. dubna 2015.
Premiér Sobotka jednal s premiérem Slovinska Cerarem, 13. dubna 2015.
V pondělí 13. dubna 2015, první den své oficiální návštěvy Slovinska, se předseda vlády Bohuslav Sobotka setkal s premiérem Slovinska Mirem Cerarem a rovněž s prezidentem země Borutem Pahorem. Na obou schůzkách, které se uskutečnily v Prezidentském paláci v Lublani, byl hlavním tématem především vzájemný obchod, investice nebo prohlubování regionální spolupráce. Součástí české delegace jsou také zástupci podnikatelů.

Premiér Sobotka potvrdil, že česká vláda je významně proevropsky orientovaná a jejím cílem je mimo jiné posílení dialogu s partnery ve středu Evropy, mezi něž patří i Slovinsko.

Premiéři obou zemí diskutovali především o možnostech posílení vzájemných obchodních a investičních vztahů, koordinaci postojů v rámci Evropské unie, zejména v oblasti energetické či bezpečnostní politiky, či o prioritách českého předsednictví v rámci skupiny V4. Premiér Sobotka chce v rámci předsednictví slovinské partnery intenzivněji zapojit do jednotlivých tematických jednání v rámci formátu Visegrad+Slovinsko.

Oba premiéři diskutovali rovněž o zavedení systému elektronické evidenci tržeb, kterou chce jak Česká republika, tak Slovinsko zavést podle chorvatského modelu. Předsedové vlád se shodli na vzájemném sdílení informací a potřebě intenzivní komunikace ministrů financí obou zemí k výměně zkušeností v této věci.

Po pondělní schůzce se budou obě země snažit také o zapsání díla slovinského architekta Josipa Plečnika, které jsou jak v České republice, tak ve Slovinsku, na seznam světového dědictví UNESCO. 

Během své dvoudenní návštěvy Slovinska premiér vystoupí také na podnikatelském fóru v Lublani, kde se uskuteční setkání českých a slovinských firem. Kromě toho se sejde s vedením papírny Vipap, která je ve vlastnictví České republiky. Poslední návštěva českého předsedy vlády ve Slovinsku se uskutečnila před sedmi lety. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie