Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 11. 2016 13:48

Premiér Sobotka jednal se švédským předsedou vlády Löfvenem o prohlubování spolupráce v hospodářství, obraně a energetice

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal s předsedou vlády Švédského království Stefanem Löfvenem, 3. listopadu 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal s předsedou vlády Švédského království Stefanem Löfvenem, 3. listopadu 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka zahájil ve čtvrtek 3. listopadu 2016 dvoudenní pracovní návštěvu Švédského království jednáním se švédským předsedou vlády Stefanem Löfvenem. Hlavními tématy společného setkání byl aktuální stav a možné prohlubování vzájemné česko-švédské bilaterální spolupráce, především v oblasti hospodářství, energetiky, bezpečnosti a obrany.

Oba premiéři jednali především o česko-švédské obchodní spolupráci a posilování hospodářských kontaktů mezi oběma zeměmi, zejména v inovativních oborech a digitálním průmyslu nebo spolupráci v energetice a infrastrukturních projektech. Dalším významným tématem byla také oblast obrany a bezpečnostní spolupráce s důrazem na obranný průmysl či aktuální evropské a zahraničněpolitické otázky.

Delegace obou zemí pak prodiskutovaly především aktuální evropské otázky, oblast lidských práv a spolupráci České republiky a Švédska v oblasti školství, vědy, výzkumu a kultury.

„Se Švédským královstvím máme dobré vztahy v mnoha oblastech, ať už se jedná o oblast bezpečnosti, obrany či hospodářství. Švédsko je pro ČR nejvýznamnějším severským obchodním partnerem. Celkově se řadí do první dvacítky našich největších obchodních partnerů a objem obchodní výměny mezi oběma zeměmi trvale roste v obou směrech, přičemž loňský rok byl z hlediska vzájemného obchodního obratu, ve výši 88 miliard korun, rokem rekordním. Podobně je tomu i v oblasti investic v ČR působí asi 200 firem se švédskou kapitálovou účastí. Naše vláda má silný zájem vzájemné hospodářské vztahy dále posilovat. Věřím také, že se nám podaří do Česka přilákat další švédské investory. Cílem je orientovat naší vzájemnou spolupráci na hi-tech technologie a obory energetického strojírenství, které mají vysoký potenciál digitalizace a výzkumných aktivit,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Premiér Sobotka se v rámci svého programu dále ve Stockholmu setká společně s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou se zástupci Rady severských odborových organizací. Následně navštíví česko-švédský energetický seminář na Švédské královské akademii technických věd a potká se s českou krajanskou komunitou a studenty, kteří působí ve Švédském království. Svůj čtvrteční program zakončí premiér Sobotka na slavnostním večerním setkání u příležitosti oslav Dne vzniku samostatného československého státu. 

Poslední návštěva předsedy vlády ČR ve Švédském království se uskutečnila v červnu 2009.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie