Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 6. 2016 8:59

Premiér Sobotka jednal v Číně o spolupráci v oblasti letectví

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal s administrátorem Čínského úřadu pro civilní letectví Feng Zhenglin, 16. června 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal s administrátorem Čínského úřadu pro civilní letectví Feng Zhenglin, 16. června 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka v rámci své cesty do Číny jednal ve čtvrtek 16. června 2016 o prohlubování spolupráce v oblasti letectví. Společné schůzky se zástupcem Čínského úřadu pro civilní letectví se zúčastnili také ministr dopravy Dan Ťok a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Zájmem České republiky je dosažení pozice hlavního dopravního a logistického hubu Číny ve střední a východní Evropě. Postupné otevření tří pravidelných přímých leteckých linek z ČLR napomáhá rozvoji cestovního ruchu a certifikace českých malých a středních letadel otevírá velmi zajímavé obchodní příležitosti.

Významnou součástí česko-čínských vztahů je prohlubování spolupráce v oblasti letectví. Jedno z prvních jednání premiéra Sobotky na jeho cestě do Číny se proto týkalo právě podpory českého leteckého průmyslu a rozšíření přímého leteckého spojení mezi ČR a Čínou. S administrátorem Čínského úřadu pro civilní letectví Fengem Zhenglinem projednal předseda vlády Bohuslav Sobotka mimo jiné navýšení počtu leteckých společností na linkách mezi ČR a Čínou, vstup českých výrobců malých a středních letadel na atraktivní čínský trh i výcvik řídících letového provozu, pilotů a leteckého personálu.  

„Pro Českou republiku je dlouhodobou prioritou dosažení pozice hlavního logistického a dopravního hubu ve střední a východní Evropě a díky spolupráci v oblasti letectví tuto strategii úspěšně naplňujeme,“ řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Výrazně se zvyšuje zájem čínských leteckých společností o přímá letecká spojení. Přímá pravidelná letecká linka společnosti Hainan Airlines funguje od září 2015 a Prahu s Pekingem nyní spojuje třikrát týdně. Od února tohoto roku operuje mezi Prahou a sečuánskou metropolí Chengdu charterová linka společnosti Sichuan Airlines a po dohodě o navýšení počtu leteckých společností operujících přímé linky mezi ČR a Čínou se zahájení pravidelné linky mezi Prahou a Chengdu očekává v létě s frekvencí dvakrát týdně. Koncem června za účasti premiéra Sobotky slavnostně zahájí svůj provoz i přímá linka společnosti China Eastern mezi Prahou a Šanghají. Českou republiku tak jako jedinou zemi regionu budou s různými částmi Číny spojovat tři přímé pravidelné linky.

Existence přímých linek výrazně napomáhá rozvoji cestovního ruchu mezi oběma zeměmi. Jen za první čtvrtletí letošního roku ČR navštívilo přes 38 000 čínských turistů, v porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o zvýšení o více jak 32 %, a pokračuje tak trend rychlého růstu z minulého roku. Větší zájem o ČR ze strany čínských občanů dokládá i nárůst počtu podaných vízových žádostí – v porovnání s prvním pololetím roku 2015 jich bylo letos již vydáno o téměř 55 % více. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie