Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 10. 2017 18:49

Premiér Sobotka: Jsme první vládou, která přijala strategii ochrany zájmů státu při těžbě strategických nerostných surovin

Vláda ČR na svém dnešním jednání schválila zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu o nutnosti zajištění ekonomických zájmů státu v oblasti využití kritických superstrategických surovin EU. Materiál, který vládě předložil ministr Jiří Havlíček, obsahuje konkrétní kroky, jak v oblasti těžby těchto surovin hájit ekonomické zájmy státu.

„Dokončit změnu státní surovinové koncepce se zaměřením na hi-tech suroviny byl jeden z deseti klíčových úkolů, které ode mne letos v dubnu při nástupu do funkce ministr průmyslu Jiří Havlíček dostal. Jsem velmi rád, že se mu jej podařilo úspěšně splnit. Jsme vůbec první vládou v historii České republiky, které se podařilo podobný dokument schválit. Jasně deklarujeme vůli po tom, aby se rozhodovací pravomoci státu v oblasti využívání nerostného bohatství posílily. Chceme docílit toho, aby se vytěžené strategické suroviny, jako jsou například antimon, fosfátové rudy, koksovatelné uhlí, kovy platinové skupiny či wolfram, v maximální míře v ČR také zpracovávaly a zhodnocovaly, pokud k tomu máme potřebnou infrastrukturu,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Dnešní zpráva Ministerstva průmyslu a obchodu vychází z aktualizované Surovinové politiky ČR v oblasti nerostných surovin a jejich zdrojů, kterou vláda schválila letos 14. června. V ní se mimo jiné jasně definuje, že stát jakožto vlastník nerostného bohatství má zájem na dalším zpřesňování znalostí o našem nerostném surovinovém potenciálu a na důsledné ochraně ložisek nerostných surovin. Tato problematika se týká a jasně řeší všechny strategické suroviny na našem území včetně nyní tolik diskutovaného lithia.

Ministerstvo průmyslu a obchodu proto v přijatém dokumentu navrhlo do procesu průzkumu těžebních lokalit a následné realizace těžby více zainteresovat státní podniky, které s touto oblastí mají zkušenosti, tedy DIAMO, s. p., a ČGS, s. p.

Dnes přijatý dokument tuto oblast jasně vymezuje v jednom z bodů usnesení, v němž vláda souhlasí:

1. se zvýšením kontroly státu nad využíváním kritických superstrategických surovin EU rozšířených o ložiska tantalu, zirkonia, titanu, zlata, lithia a uranu,
2. s aplikačním výkladem pro stát výhodných podmínek využití nerostných surovin dle bodu II/1 ve vztahu k Surovinové politice České republiky v oblasti nerostných surovin, tak jak jsou uvedeny v části III, kapitole č. 3.4,
3. s tím, že veřejným zájmem státu je získání přímé kontroly nad hájením vlastnických, ekonomických a environmentálních zájmů státu při osvojování ložisek strategických nerostných surovin ČR. Tento veřejný zájem bude naplňován v souladu s postupem uvedeným v části III, kapitole č. 3,
4. se zapojením státního podniku DIAMO a České geologické služby, případně dalších státních subjektů, do plnění záměrů a cílů státu v oblasti využití kritických superstrategických surovin EU a některých dalších surovin, uvedených v bodě II/1.

Ministr Havlíček dostal také za úkol do 15. listopadu letošního roku předložit vládě další materiál, který bude obsahovat analýzu možností podílet se na případné těžbě a zpracování lithia na území ČR ze strany s. p. DIAMO.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie