Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 11. 2016 11:58

Premiér Sobotka: Ministr spravedlnosti Pelikán musí dotáhnout do konce zavedení elektronických náramků či poskytování bezplatné právní pomoci

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem, 21. listopadu 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem, 21. listopadu 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka pokračuje v tomto týdnu v bilančních schůzkách se členy vlády. V pondělí 21. listopadu 2016 na Úřadě vlády hodnotil odvedenou práci ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Premiér společně s ministrem diskutoval o plnění programového prohlášení vlády resortu spravedlnosti i prioritách a cílech pro zbývajících jedenáct měsíců vládní koalice. Jednali spolu například o zlepšení poskytování bezplatné právní pomoci, novele insolvenčního zákona, která řeší oddlužení fyzických osob, či o vypsání výběrového řízení na elektronické náramky.

Jsem rád, že ministr Pelikán za uplynulé dva roky prosadil některé z důležitých vládních priorit. Povedlo se finančně stabilizovat justici, došlo k zlepšení odměňování, zejména pokud jde o administrativní pracovníky a příslušníky vězeňské služby. Vládě se také podařilo zřídit a zprovoznit centrální evidenci přestupků. Toto opatření prosazovali především představitelé komunální sféry v obcích, které jsou postiženy větší kriminalitou či mají sociálně vyloučené lokality.

Řada důležitých opatření, která jsou zásadní pro životy řady občanů, ale zatím nebyla dotažena do konce.

Jedná se zejména o zvýšení dostupnosti bezplatné právní pomoci, účinné změny exekučního řádu a regulaci činnosti exekutorů nebo například novelu insolvenčního zákona. Ministr Pelikán musí ve zbývajících jedenácti měsících zvýšit tempo a tyto a další priority dokončit a dopracovat,“ uvedl premiér Sobotka.

Úkoly předsedy vlády Bohuslava Sobotky pro ministra spravedlnosti Roberta Pelikána pro zbývajících 11 měsíců koaliční vlády:

1. Paragrafované znění zákona, který zlepší podmínky pro poskytování bezplatné právní pomoci. Cílem vlády je zajistit lidem lepší přístup k bezplatné právní pomoci. Věcný záměr zákona schválila vláda v letošním roce.

2. Dokončení zavedení elektronických náramků. Na začátku roku 2017 by se mělo vypsat výběrové řízení a justice by ještě v příštím roce měla konečně začít využívat elektronické náramky.

3. Novela insolvenčního zákona, která by měla mimo jiné řešit také zjednodušení podmínek pro osobní bankroty.

4. Změny exekučního řádu tak, aby vláda zlepšila regulaci exekucí.

5. Ve vládě je v současné době novela zákona, která se týká veřejného opatrovnictví.

6. Důležitým úkolem je novelizace zákona o znalcích, znaleckých kancelářích a znaleckých ústavech.

7. Dokončení legislativního procesu ve věci novely občanského zákoníku.

8. Zákon o střetu zájmů. Nyní se čeká na jeho projednání v Parlamentu. Následně bude co nejdříve zprovozněn centrální registr oznámení o střetu zájmů.

9. Vytváření a hledání nových možností pro zaměstnávání vězňů.

10. Projednání a schválení balíčku zákonů, které se připravovaly v uplynulých více než dvou letech. Je potřeba je projednat na přelomu letošního a příštího roku a je nutné to koordinovat s Legislativní radou vlády. Všechny klíčové zákony musí být schváleny co nejdříve, aby se stihly schválit v Parlamentu.

Další bilanční schůzky premiéra se členy vlády budou pokračovat v úterý, kdy se premiér Sobotka setká s ministryní školství, mládeže a tělovýchovy Kateřinou Valachovou a také s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie