Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 9. 2017 13:54

Premiér Sobotka: Ministrovi vnitra se podařilo snížit kriminalitu, zvýšit platy policistům i hasičům a reagovat na bezpečnostní hrozby

Tisková konference po schůzce premiéra Sobotky s ministrem vnitra Chovancem, 7. září 2017.
Tisková konference po schůzce premiéra Sobotky s ministrem vnitra Chovancem, 7. září 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka pokračuje v bilančních schůzkách. 7. září se sešel s ministrem vnitra Milanem Chovancem, aby zhodnotili činnost Ministerstva vnitra z hlediska priorit vlády. Jde o deváté bilanční jednání předsedy vlády.



„Naše vláda udělala řadu kroků pro zlepšení bezpečnosti České republiky. Jsme šestou nejbezpečnější zemí světa. Kriminalita u nás klesla od roku 2014 o 25 %. Je to díky navyšování počtu policistů, ale i podpoře prevence kriminality,“
zhodnotil předseda vlády Bohuslav Sobotka činnost Ministerstva vnitra.

Ministerstvo systematicky navyšovalo kapacity příslušníků bezpečnostních sborů. Od roku 2014 přibylo 197 hasičů a 1 635 policistů. Stejně tak rostly i jejich platy. Průměrný plat policisty nebo hasiče se od roku 2014 zvýšil o více než 5000 Kč.

„Chci poděkovat ministrovi vnitra za zvládnutí migrační krize. Celou dobu se nám podařilo udržet bezpečnostní situaci pod kontrolou. Byli jsme schopni zajistit dodržování schengenských dohod, ochranu vnějších hranic a hranic České republiky. Jsem rád, že jsme se od začátku migrační krize angažovali i v jiných státech. Pomáhali jsme v Řecku, Itálii, na Balkáně. Česká republika patřila k těm zemím, které se nestaraly pouze o své území, ale snažili jsme se i řešit problémy, které vznikaly na vnější hranici EU,“ doplnil předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Vláda Bohuslava Sobotky také jako první zadala zpracovat Národní audit bezpečnosti. „Jde o historicky první audit bezpečnosti. Jeho výsledkem jsou konkrétní doporučení, jak postupovat, abychom se lépe bránili novým hrozbám, jako je terorismus, extremismus nebo kybernetická kriminalita,“ uzavřel premiér Sobotka.

Předseda vlády také pozitivně ohodnotil, že se Ministerstvo vnitra zastalo České pošty, vláda zabránila její privatizaci a zlepšila její financování.

Hlavní splněné závazky vlády Bohuslava Sobotky v oblasti vnitra

  • Pokles kriminality – Kriminalita v ČR klesla od roku 2014 o 25 %.
  • Posílení kapacit policie a Hasičského záchranného sboru – Od roku 2014 došlo v rámci HZS ČR k navýšení o 197 hasičů, čímž bylo dosaženo historicky nejvyšší naplněnosti jednotek. Počet policistů byl od roku 2014 navýšen o 1 635.
  • Zvyšování platů Průměrný plat policisty nebo hasiče se od roku 2014 zvýšil o více než 5000 Kč hrubého.
  • Zvládnutí migrační krize Ministerstvo vnitra pomohlo zemím prvního vysídlení prostřednictvím Programu na asistenci uprchlíkům v regionu původu a prevenci velkých migračních pohybů s rozpočtem 400 mil. Kč (2015–2017) a zdravotně humanitárního Programu Medevac s rozpočtem 190 mil. Kč (2014–2017), v rámci kterého bylo celkově realizováno již 2 000 odborných operačních výkonů.
  • Modernizace policie – Úspěšně realizovaný projekt Zvýšení akceschopnosti Police ČR při řešení mimořádných událostí za 1 054 mil. Kč, spolufinancovaný z EU fondů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie