Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 1. 2017 16:43

Premiér Sobotka: Mobilní služby musí být dostupné

Základem moderní digitální ekonomiky je dostupnost a přístupnost internetového připojení včetně internetu mobilního. V České republice jsou bohužel mobilní data pro běžné uživatele výrazně dražší než ve většině zemí Evropy a běžné uživatele – na rozdíl od firemní klientely – vedle vyšších cen trápí také řada dalších omezení.

Považuji za nepřijatelné, aby čeští zákazníci dopláceli na slevy pro firmy, a považuji za velmi zvláštní, že mobilní data jsou v České republice výrazně dražší než ve většině zemí Evropské unie,“ říká předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka. Před týdnem předseda vlády požádal ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, aby urychleně připravil posílení postavení klientů mobilních operátorů a ochraně klientů mobilních operátorů věnoval výrazně větší pozornost.

V nejbližších dnech si také pozvu předsedu Českého telekomunikačního úřadu a předsedu Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, abych si ověřil, že využívají všechny své pravomoci pro zlepšení postavení klientů mobilních operátorů. Navštívím také Český telekomunikační úřad a budu chtít, aby mi jeho vedení představilo návrhy, jak zlepšit situaci na trhu mobilních služeb včetně posílení pravomocí ČTÚ trestat poškozování spotřebitelů,“ zdůraznil premiér Sobotka.

Dostupná mobilní data jsou pro rozvoj moderní digitální společnosti klíčová a není jediný důvod, aby čeští zákazníci za mobilní připojení platili o tolik více než lidé v okolních zemích. Zároveň není jediný důvod, proč v ceně mobilních služeb diskriminovat ty, kteří si je kupují jako běžní lidé, a ne jako podnikatelé či firmy,“Tomáš Prouza, koordinátor digitální agendy vlády České republiky.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie