Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 9. 2016 19:32

Premiér Sobotka na summitu V4: Klíčovými prioritami ČR pro diskusi o budoucnosti EU jsou bezpečnost a prosperita i rostoucí životní úroveň

Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na plenárním panelu Ekonomického fóra v polské Krynici, 6. září 2016.
Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na plenárním panelu Ekonomického fóra v polské Krynici, 6. září 2016.
Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka se v úterý 6. září 2016 zúčastnil setkání premiérů zemí Visegrádské skupiny. To se uskutečnilo na okraj Ekonomického fóra v polské Krynici. K premiérům zemí V4 se následně připojil také ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman. Poté vystoupili na panelové diskusi s názvem „Střední a východní Evropa – dokážeme mluvit jedním hlasem?“

Polská premiérka Beata Szydlová, český předseda vlády Bohuslav Sobotka, slovenský premiér Robert Fico a maďarský předseda vlády Viktor Orbán spolu jednali především o přípravě summitu 27 zemí Evropské unie v Bratislavě. Cílem byla koordinace zemí V4 před tímto setkáním, na němž by se mělo diskutovat především o budoucím směřování EU.

Premiér Bohuslav Sobotka v té souvislosti s dalšími premiéry diskutoval o možném prohloubení unijní obranné spolupráce, včetně možností budování společné evropské armády. Předsedové vlád zemí Visegrádské skupiny se během jednání věnovali také tématu prohlubování vnitřního trhu, digitální agendě a podpoře investic.

S premiérem Ukrajiny poté předsedové vlád diskutovali o spolupráci V4 s Ukrajinou a podpoře ukrajinského reformního úsilí. Ocenili aktivity Mezinárodního visegrádského fondu na podporu rozvoje občanské společnosti na Ukrajině a hovořili také o pokračování projektu V4 Road Show, v rámci kterého státy V4 na Ukrajině pořádají akce zaměřené na sdílení zkušeností s demokratickou transformací. Premiéři V4 také vyjádřili podporu suverenitě a územní celistvosti Ukrajiny a vyslovili se pro naplnění minských dohod. Společný postoj předsedové vlád zemí potvrdili ve společném prohlášení.

Předsedové vlád Polska, České republiky, Slovenska, Maďarska a Ukrajiny poté vystoupili na plenárním panelu Ekonomického fóra s názvem „Střední a východní Evropa – dokážeme mluvit jedním hlasem?“ Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky.

Po pracovní večeři všech pěti předsedů vlád se také uskuteční bilaterální jednání českého premiéra Bohuslava Sobotky s ukrajinským premiérem Hrojsmanem. Předmětem jednání budou otázky bilaterální relace včetně spolupráce v politické a hospodářské oblasti či možné poskytnutí další české transformační a humanitární pomoci Ukrajině.

Po galavečeru pořádaném u příležitosti zahájení Ekonomického fóra, kterého se též zúčastní někteří členové vlád, se premiér Bohuslav Sobotka setká s viceprezidentkou Google pro vztahy s veřejnou správou Caroline Atkinsonovou, s níž bude hovořit o plánovaných aktivitách společnosti Google v Evropě a České republice, rozvoji digitálních dovedností Čechů a jednotném digitálním trhu.

Setkání premiérů Visegrádské skupiny bylo již třetí od začátku července, kdy se předsednictví V4 ujalo Polsko.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie