Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 4. 2017 12:14

Premiér Sobotka: Naše vláda už třikrát zvýšila platy ve veřejném sektoru, další navýšení chceme od 1. ledna 2018

Tisková konference po jednání předsedy vlády Sobotky s ministryní Marksovou a zástupců odborů, 26. dubna 2017.
Tisková konference po jednání předsedy vlády Sobotky s ministryní Marksovou a zástupců odborů, 26. dubna 2017.
Ve středu 26. dubna 2017 jednal předseda vlády Bohuslav Sobotka na Úřadu vlády společně s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou s předsedou ČMKOS Josefem Středulou a se zástupci odborových svazů. Společně jednali o zvyšování platů v České republice v roce 2017 a v roce 2018.



Vláda Bohuslava Sobotky chce pokračovat ve zvyšování platů zaměstnanců. Od 1. července 2017 chce naplnit vládní nařízení, kterým by se zredukovaly stupnice tabulkových tarifů. Navrhuje snížit počet stupnic platových tarifů ze současných devíti na šest, a to sjednocením 1. až 3. a 5. a 6. stupnice platových tarifů. Zvýší se tak platy policistů, hasičů, celníků a pracovníků vězeňské služby o 10 %. Je to vrácení významné části platů, o kterou tito zaměstnanci přišli v roce 2012, kdy jim tehdejší koaliční vláda snížila plat o 10 %. Druhá velká změna se dotkne zaměstnanců v kultuře, ve školství, v sociálních službách a dalších. U zaměstnanců v kultuře to bude znamenat zvýšení tarifních platů o více než 9 %, u pracovníků v sociálních službách zvýšení o 5 %. Prioritou rozpočtu premiéra Sobotky pro rok 2018 je i další zlepšování odměňování zaměstnanců.

„Dnes jsme zahájili velmi důležité jednání o růstu platů, který se dotkne stovek tisíc lidí. Od roku 2018 by tak vzrostly platy učitelům, lékařům, zdravotním sestrám, pracovníkům v sociálních službách, policistům, hasičům a dalším zaměstnancům. Naše vláda už třikrát zvýšila platy zaměstnancům veřejného sektoru, je to jeden z charakterových rysů naší vlády oproti předchozím pravicovým vládám. Záleží nám také na tom, aby se platy zvyšovaly i do budoucna. Naším cílem tedy je zvýšit platy i napočtvrté k 1. lednu 2018. Naše vláda rozhýbala růst platů, podporujeme naše zaměstnance a chceme skončit s levnou prací. To je cílem mé vlády i ČSSD do voleb,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Premiér Sobotka zdůraznil, že je nutné pokračovat ve zvyšování minimální mzdy. Chce prosadit její další zvýšení od roku 2018 dle závazku v programovém prohlášení vlády, tedy aby minimální mzda v příštím roce dosáhla 40 % průměrné mzdy v ČR. Zatímco v době pravicových vlád byla minimální mzda sedm let zmrazena, současné vládě se daří minimální mzdu navyšovat pravidelně. Její zvýšení bylo prosazeno v letech 2015, 2016 i 2017. Zvyšování minimální mzdy je důležitým nástrojem, který zvyšuje motivaci pracovat a výrazně pomáhá s růstem mezd zaměstnanců v ČR.

Předseda vlády se dohodl se zástupci odborových organizací, že se k dalšímu společnému jednání o růstu platů sejdou nejpozději v červnu letošního roku. Přizváni budou také předsedové dalších koaličních stran, hnutí ANO a KDU-ČSL.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie