Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 4. 2015 15:16

Premiér Sobotka navštíví Slovinskou republiku

Předseda vlády Bohuslav Sobotka v rámci své další pracovní cesty navštíví 13. a 14. dubna 2015 Slovinskou republiku, kde se setká s jejím premiérem Mirem Cerarem. Předseda vlády Bohuslav Sobotka se s premiérem Cerarem setkal již v říjnu 2014 na okraj zasedání Evropské rady, krátce po jmenování současné slovinské vlády.

Hlavními tématy dvoudenní oficiální návštěvy budou vzájemný obchod, investice a prohlubování regionální spolupráce. Součástí delegace předsedy vlády bude rovněž početná podnikatelská delegace.

Se svým slovinským protějškem, předsedou vlády Mirem Cerarem, bude premiér Sobotka jednat především o aktuálních evropských otázkách, rozvoji hospodářské spolupráce a přípravě předsednictví ČR ve Visegrádské skupině.

Předsedové vlád České republiky a Slovinska společně vystoupí na podnikatelském fóru, v rámci kterého se setkají představitelé českých a slovinských firem. Česká republika a Slovinsko jsou významnými obchodními partnery. Premiéra Sobotku tak bude během návštěvy doprovázet podnikatelská mise Svazu průmyslu a dopravy. Delegaci tvoří zástupci firem ze sektoru stavebnictví, dopravní infrastruktury, dodávek vybavení interiérů a také firemního poradenství. Předseda vlády se během návštěvy setká s vedením firmy Vipap. Slovinská papírna Vipap vyrábí zejména novinový papír a papír pro tiskařské účely a je ve vlastnictví České republiky.

Mezi oběma zeměmi existují také významné historické a kulturní vazby. (Důležitou postavou, která českou a slovinskou kulturu propojuje, je osobnost slovinského architekta Josipa Plečnika, jehož řada staveb se nachází v Praze a dalších regionech ČR. Společná péče o jeho odkaz patří k důležitým aspektům kulturní spolupráce obou zemí.) Významnou historickou stopu v česko-slovinských vztazích zanechali také čeští vojáci, kteří ve Slovinsku padli během první světové války. Premiér Sobotka během své návštěvy otevře výstavu dobových fotografií českých vojáků dokumentujících frontový život.

Poslední návštěva předsedy vlády ČR ve Slovinsku se uskutečnila v roce 2008. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie