Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 6. 2016 12:55

Premiér navštívil Mezinárodní centrum klinického výzkumu a brněnský Zetor

Předseda vlády Bohuslav Sobotka si prohlédl firmu Zetor, 4. května 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka si prohlédl firmu Zetor, 4. května 2016.
V rámci pravidelných cest do regionů navštívil premiér Bohuslav Sobotka v sobotu 4. června 2016 Jihomoravský kraj, kde si prohlédl Mezinárodní centrum klinického výzkumu ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně a následně zavítal do společnosti Zetor Tractors v Brně-Líšni.

Ve fakultní nemocnici se předseda vlády setkal s vedením Mezinárodního centra klinického výzkumu. Jednání se zúčastnili také náměstkyně ministra zdravotnictví pro legislativu a právo Lenka Teska Arnoštová, hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, senátor Jan Žaloudík a americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro.

Společně si také prohlédli výzkumné prostory vybraných programů a jejich provázanost na klinickou péči. Centrum, které se zaměřuje na hledání nových metod, technologií a léčiv pro prevenci, diagnostiku a léčbu kardiovaskulárních a neurologických onemocnění, je jednou ze dvou největších investičních akcí realizovaných za poslední dekádu v resortu Ministerstva zdravotnictví s účastí státního rozpočtu v minulých letech. Celkové náklady na výstavbu centra činily 2,85 miliard korun, z toho zhruba 2 miliardy šly ze státního rozpočtu. V současné době je centrum financováno z Národního programu udržitelnosti Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a daří se mu úspěšně uplatňovat své výzkumy.

Během své návštěvy v USA v dubnu 2016 se premiér Sobotka zúčastnil také podpisu prohlášení o další spolupráci, kterou podepsali zástupci Mezinárodního centra klinického výzkumu FNUSA s prestižní americkou Mayo Clinic. Tato spolupráce bude trvat nejméně do roku 2020.  

„Jsem rád že FNUSA-ICRC bude pokračovat ve spolupráci s Mayo Clinic. Vznik FNUSA-ICRC jsem podporoval od samého začátku, když byl projekt vybudování centra poprvé diskutován ve vládním kabinetu v roce 2006, kdy jsem byl ministrem financí. Toto je přesně typ projektů, důležitých pro budoucnost naší země, výzkum a vývoj, aplikovaný výzkum a mezinárodní spolupráci,“ uvedl při podpisu smlouvy premiér Sobotka.

V rámci odpoledního programu v Jihomoravském kraji navštívil premiér Sobotka firmu Zetor Tractors, kde si prohlédl výrobní úsek, logistická centra a technické a vývojové dílny. Setkal se se zástupci odborových svazů a vedením společnosti, která letos slaví už 70 let na trhu. Hlavními tématy jednání byly podpora zaměstnanosti, rozvoj výroby a další příležitosti pro expanzi do zahraničí. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie