Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 6. 2016 9:06

Premiér Sobotka: Nová pravidelná přímá letecká linka Praha-Šanghaj podpoří turistický ruch i obchod

Dne 23. června 2016 premiér Bohuslav Sobotka zahájil pravidelnou přímou leteckou linku mezi Prahou a Šanghají.
Dne 23. června 2016 premiér Bohuslav Sobotka zahájil pravidelnou přímou leteckou linku mezi Prahou a Šanghají.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 23. června 2016 na Letišti Václava Havla zúčastnil slavnostního zahájení provozu pravidelné přímé letecké linky společnosti China Eastern mezi Prahou a Šanghají. Jedná se o otevření druhého pravidelného přímého leteckého spojení mezi ČR a Čínou. První přímá linka Praha-Peking byla za účasti předsedy vlády otevřena v září 2015.

Slavnostního zahájení provozu letecké linky se zúčastnila také mimořádná a zplnomocněná velvyslankyně Čínské lidové republiky MA Keqing, předseda představenstva China Eastern Liu Shaoyong, předseda představenstva společnosti Český Aeroholding Václav Řehoř a primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová.

 „Jsem velmi rád, že intenzivní práce současné vlády na rozvoji vztahů s Čínskou lidovou republikou má konkrétní výsledky a podařilo se nám dotáhnout do úspěšného konce otevření v pořadí již druhého přímého leteckého spojení mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou. Pomůže to turistickému ruchu i obchodní spolupráci mezi oběma zeměmi. Do konce letošního léta se navíc počítá se zprovozněním třetí přímé linky. Naše vláda tak naplní jednu ze svých priorit a ČR se stane důležitým dopravním hubem Číny pro střední a východní Evropu,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

O rozvoji dopravního spojení i spolupráce ČR a Číny v oblasti letectví jednal premiér Sobotka před několika dny se zástupci čínské vlády na své pracovní cestě v Číně. Tři přímé letecké linky spojí Prahu s nejvýznamnějšími čínskými městy v různých částech země. Jedná se o města Peking, Šanghaj a sečuánskou metropoli Chengdu. Jedná se zároveň o výrazný impuls v rozvoji turistického ruchu.

Přímá letecká spojení mezi Prahou a nejvýznamnějšími městy Číny podpoří růst počtu čínských turistů, kteří navštíví Českou republiku. V roce 2013 navštívilo ČR 174 tisíc čínských turistů, v roce 2014 to bylo 211 tisíc a v roce 2015 vzrostl počet na 288 tisíc turistů.

Rychlý růst pokračuje i letos, jen za letošní první čtvrtletí přijelo do ČR o třetinu více turistů než ve stejném období roku minulého.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie