Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 4. 2017 12:56

Premiér Sobotka: Nový ministr Havlíček musí dokončit novelu zákona o elektronických komunikacích a zajistit efektivní čerpání fondů EU

Prezident Miloš Zeman jmenoval nového ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka, 4. dubna 2017.
Prezident Miloš Zeman jmenoval nového ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka, 4. dubna 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka uvedl v úterý 4. dubna 2017 do úřadu nového ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka. Vedení resortu předal novému ministrovi sám předseda vlády, který byl od letošního března pověřen řízením ministerstva. Mezi hlavní úkoly, které stanovil novému ministrovi předseda vlády, patří legislativní dokončení novely zákona o elektronických komunikacích, pokračování v efektivním čerpání peněz z fondů EU, podpora rozvoje vysokorychlostního internetu v ČR i dokončení nového systému investičních pobídek. Ministra Havlíčka dnes dopoledne do funkce jmenoval prezident republiky Miloš Zeman. Havlíček střídá v čele resortu bývalého ministra Jana Mládka.



„Jsem velmi rád, že Ministerstvo průmyslu a obchodu dostává po třiceti pěti dnech, po které jsem byl pověřen řízením resortu, nového ministra. Jiří Havlíček působil na ministerstvu od roku 2014 v pozici náměstka, jeho agendu, stav úkolů i rozdělané práce tak velmi dobře zná. To je dobře, protože není čas na žádné rozkoukávání, nový ministr se musí co nejdříve pustit do práce a dokončit všechny důležité úkoly. 
Mezi ty hlavní řadím legislativní dokončení novely zákona o elektronických komunikacích. Tu bude dnes projednávat Sněmovna a její schválení je potřebné pro posílení práv spotřebitelů i zvýšení kvality mobilních služeb v naší zemi. Chci, aby se Jiří Havlíček věnoval rovněž zrychlení čerpání evropských fondů, konkrétně z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Dalším úkolem je příprava a maximální urychlení procesu výstavby nového jaderného bloku v elektrárně Dukovany, včetně příslušné změny stavebního zákona. Do konce je nutné dotáhnout změnu systému investičních pobídek s cílem přilákat do ČR investice s vyšší mírou přidané hodnoty.  Už zítra se bude vláda zabývat řešením a stabilizací společnosti OKD, tady vítám, že se Jiřímu Havlíčkovi podařilo připravit návrh, který počítá s odpovědným řešením pod kontrolou státu,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka. 

Deset hlavních úkolů nového ministra průmyslu a obchodu: 

  1. prosazení zákona o elektronických komunikacích (je zařazen jako první bod dubnového jednání Poslanecké sněmovny)
  2. zrychlení čerpání prostředků v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 
  3. zrychlení procesu dostavby Jaderné elektrárny Dukovany
  4. změna systému podpory investic se zaměřením na investice s vysokou přidanou hodnotou – příprava věcného záměru návrhu zákona o investičních pobídkách 
  5. podpora rozvoje vysokorychlostního internetu
  6. zvyšování ochrany spotřebitelů a posílení kontrolních kompetencí ČOI
  7. podpora exportu
  8. podpora čisté mobility – naplňování Národního akčního plánu rozvoje čisté mobility
  9. finalizace státní surovinové koncepce se zaměřením na hi-tech suroviny
  10. modernizace ekonomiky a rozvoj Průmyslu 4.0

Nový ministr Jiří Havlíček vystřídá ve funkci ministra Jana Mládka, který v této pozici působil od nástupu koaliční vlády B. Sobotky do února 2017. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie