Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 12. 2016 15:10

Premiér Sobotka ocenil profesora a signatáře Charty 77 Miroslava Kusého

Premiér Bohuslav Sobotka ocenil ve čtvrtek 8. prosince 2016 v Kramářově vile pamětní medailí Karla Kramáře profesora Miroslava Kusého.
Premiér Bohuslav Sobotka ocenil ve čtvrtek 8. prosince 2016 v Kramářově vile pamětní medailí Karla Kramáře profesora Miroslava Kusého.
Premiér Bohuslav Sobotka ocenil ve čtvrtek 8. prosince 2016 v Kramářově vile pamětní medailí Karla Kramáře profesora a signatáře Charty 77 Miroslava Kusého. Udělením medaile předseda vlády symbolicky ocenil celoživotní úsilí profesora Kusého o boj za demokratické principy.

Prof. PhDr. Miroslav Kusý, CSc.

Miroslav Kusý je slovenský politolog, filozof a publicista, který se významně zapsal do dějin československého disentu 70. a 80. let a dějin politického převratu v Československu v 90. letech. Patřil k nevelké skupině slovenských signatářů Charty 77, za normalizace byl politicky pronásledován, byl účastníkem posledního politického procesu před listopadem 1989 – procesu s tzv. bratislavskou pětkou za údajnou zradu a podvracení republiky. Patří k zakládajícím členům slovenského občanského politického hnutí Verejnosť proti násiliu (VPN). Stal se prvním polistopadovým rektorem Komenského univerzity v Bratislavě. Od 10. prosince 1989 zastával funkci předsedy Federálního úřadu pro tisk a informace, do léta roku 1992 byl členem Federálního shromáždění ČSFR. V letech 1991–1992 byl vedoucím bratislavského sekretariátu prezidenta Václava Havla.

Profesor Kusý je zakladatelem Slovenského helsinského výboru, Nadace Milana Šimečky a předsedou komise UNESCO pro lidská práva na Slovensku, a je i členem orgánů různých organizací na ochranu lidských práv. Vyučuje lidská práva na Univerzitě Komenského. Píše pro deník SME a je autorem jedenácti knih. Profesor Kusý obdržel řadu slovenských uznání a vyznamenání, v roce 2003 převzal z rukou prezidenta Václava Havla Řád Tomáše Garriqua Masaryka. Dne 1. prosince 2016 oslavil 85. narozeniny. U příležitosti tohoto životního jubilea byla profesoru Kusému udělena medaile Karla Kramáře za jeho celoživotní boj za dodržování lidských práv a principů demokracie.

Medaile Karla Kramáře

Medaile Karla Kramáře je udělována předsedou vlády za prokazatelné zásluhy o obnovu demokracie, práv a svobod člověka. Pamětní medaile byla vytvořena u příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády a pojmenována po prvním československém předsedovi vlády Karlu Kramářovi. Návrh medaile připravili Jiří Fidler a Jan Novák, výtvarně ji zpracoval akademický malíř Jindřich Žáček.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie