Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 5. 2014 14:20

Premiér Sobotka otevřel Národní centrum kybernetické bezpečnosti v Brně

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 13. května 2014 zúčastnil slavnostního otevření Národního centra kybernetické bezpečnosti v Brně.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 13. května 2014 zúčastnil slavnostního otevření Národního centra kybernetické bezpečnosti v Brně.
Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka se v úterý 13. května zúčastnil otevření nového sídla Národního centra kybernetické bezpečnosti v Brně. Otevřením pracoviště plní vláda své závazky z koaliční smlouvy.

Současný vládní kabinet se právě ke zvýšení bezpečnosti a obranné politiky ve spolupráci s EU a NATO zavázal ve svém programovém prohlášení. Otevření brněnské pobočky tak deklaruje plnění těchto vládních závazků.

Je důležité, aby stát v této oblasti rozvíjel své schopnosti, aby dobře spolupracoval se soukromým sektorem a aby byl schopen garantovat dodržování standardů a zajišťovat také spolupráci s našimi mezinárodními partnery. Jsme připraveni se této problematice intenzivně věnovat, včetně dokončení legislativního procesu týkajícího se zákona o kybernetické bezpečnosti. Doufám, že do konce letošního roku bude schválen a vytvoří potřebný moderní legislativní rámec,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Slavnostního přestřižení pásky se společně s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou zúčastnil také ředitel Národního bezpečnostního úřadu Dušan Navrátil, náměstek generálního tajemníka NATO Sorin Ducaru a ředitel Evropské agentury ENISA Udo Helmbrecht.

Sídlo Národního centra kybernetické bezpečnosti bylo zřízeno pod gescí Národního bezpečnostního úřadu. Vybudováno bylo v bývalých prostorách budovy Ministerstva obrany, které objekt převedlo do správy NBÚ v roce 2011. Náklady na rekonstrukci a vybavení sídla byly vyčísleny na 82 milionů korun.

Úlohou centra je zejména koordinace spolupráce při předcházení kybernetickým útokům a řešení aktuálních problémů jak na státní, tak na mezinárodní úrovni. Pracoviště má také úlohu v podobě zastupování České republiky v Severoatlantické alianci NATO.

Více informací naleznete na internetových stránkách www.govcert.cz.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie