Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 2. 2016 16:14

Premiér Sobotka po jednání s Tuskem: V návrhu dohody s V. Británií vidíme kriticky parametry úpravy dětských přídavků a podmínky tzv. záchranné brzdy

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 16. února 2016 v Kramářově vile setkal s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 16. února 2016 v Kramářově vile setkal s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 16. února 2016 setkal v Kramářově vile v Praze s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Hlavními tématy společného jednání byly reformní agenda Velké Británie a závěry mimořádného summitu zemí Visegrádské skupiny k migrační krizi.

Premiér Sobotka seznámil předsedu Evropské rady Tuska s postojem Visegrádské skupiny k hlavnímu tématu nadcházející Evropské rady, kterým budou reformní požadavky Velké Británie. Pro V4 zůstávají v návrzích stále otevřené otázky v kapitole sociálních benefitů a volného pohybu osob, a to u indexace příspěvků na děti a ochranného mechanismu (tzv. safeguard mechanism).

Premiér Bohuslav Sobotka také seznámil předsedu Tuska se závěry mimořádného summitu zemí V4 k migraci. Předsedové vlád České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska se shodli především na nutnosti společného evropského řešení, včetně naplňování dohody s Tureckem, nutnosti účinného řízení migrace na vnější hranici EU, podpoře zemí západního Balkánu a připravenosti pomoci Řecku současně s apelem na plnění povinností Řecka v rámci ochrany hranic. Země Visegrádské skupiny zároveň vyjádřily připravenost poskytnout expertní, policejní a materiální pomoc a podporu státům západního Balkánu, v této fázi především Makedonii a Bulharsku.

O postoji ČR a celé V4 k reformním návrhům Velké Británii dnes dopoledne premiér Sobotka rovněž telefonicky informoval ministerského předsedu Velké Británie Davida Camerona.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie