Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 9. 2016 12:40

Premiér Sobotka: Pokračujeme ve zlepšování kvality života důchodců, od 1. 1. 2017 se průměrně zvýší důchody o 308 korun měsíčně

Jsem rád, že ministryně Marksová ve vládě prosadila vyšší valorizaci penzí pro příští rok, od 1. ledna 2017 tak zvýšíme důchody o 2,7 %, tedy v průměru o 308 korun.
Jde o další z řady důležitých opatření, kterým se naše vláda snaží od začátku svého mandátu zlepšovat kvalitu života seniorů. Jsem přesvědčen, že z nynější dobré kondice českého hospodářství musí mít profit především ti, na nichž předchozí pravicové vlády bezohledně škrtaly.

Naše koaliční vláda prosazuje konkrétní opatření pro zlepšení životních podmínek důchodců kontinuálně již dva a půl roku.

Jen v letošním roce jsme prosadili například jednorázový příspěvek 1200 korun pro všechny důchodce. Podařilo se nám zrušit nefunkční druhý důchodový pilíř. Za zásadní úspěch považuji, že jsme předložili vládní návrh na ukončení systému nekonečného zvyšování věku odchodu do důchodu a zastropování věku odchodu do důchodu na max. 65 letech. Obnovili jsme také slevu na dani pro pracující důchodce. Výrazného ulehčení zejména pro seniory jsme pak dosáhli zrušením poplatků ve zdravotnictví i snížením DPH na léky z 15 % na 10 %.

Ve zbytku funkčního období vlády chceme minimalizovat doplatky za léky pro pacienty nad 65 let. Připravovaným zákonem o sociálním bydlení pak chceme pomoci všem, kteří nemají bydlení či mohou mít problémy s financováním důstojného života – nevyhovující bytová situace se často týká právě seniorů.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie