Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

31. 3. 2015 15:26

První čtyři operační programy by mohla EK schválit již na přelomu dubna a května

Premiér Bohuslav Sobotka se v úterý 31. března 2015 setkal s členkou Evropské komise pro regionální politiku Corinou Crețu.
Premiér Bohuslav Sobotka se v úterý 31. března 2015 setkal s členkou Evropské komise pro regionální politiku Corinou Crețu.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 31. března 2015 společně s místopředsedou vlády Pavlem Bělobrádkem a státním tajemníkem pro evropské záležitosti Tomášem Prouzou setkal s členkou Evropské komise pro regionální politiku Corinou Crețu. Hlavními tématy jednání byly příprava České republiky na čerpání EU fondů ve stávajícím programovém období a dočerpání zbývajících finančních prostředků z období minulého.

Premiér během jednání zdůraznil, že je to právě oblast kohezní politiky, kterou tato vláda považuje od svého vzniku za klíčovou prioritu. Komisařce předseda vlády poděkoval za iniciování vzniku speciální pracovní skupiny, která České republice a dalším sedmi státům pomáhá řešit dočerpání peněz z předchozího programového období.

Komisařka Corina Crețu ocenila aktivitu a viditelné pokroky nové české vlády ve splnění předběžných podmínek pro čerpání evropských peněz v následujících letech. Kabinetu premiéra Sobotky se ve spolupráci s Evropskou komisí v minulých týdnech podařilo úspěšně finalizovat podobu služebního zákona, který byl hlavní překážkou pro získání evropských prostředků.

Předseda vlády komisařku ujistil, že Česká republika bude v oblasti kohezní politiky i nadále aktivním a spolehlivým partnerem. V tuto chvíli se ministerstva připravují na vypisování prvních výzev k operačním programům stávajícího období 2014–2020. Komisařka Crețu na dnešním jednání rovněž potvrdila, že Evropská komise je připravena české operační programy schválit na přelomu dubna a května letošního roku, tedy co nejdříve po schválení revize víceletého finančního rámce.

Dnešním setkáním s komisařkou pro regionální politiku pokračuje předseda vlády v sérii bilančních schůzek s evropskými partnery, které zahájil tento měsíc v Bruselu. Ve čtvrtek 2. dubna pak bude premiér Bohuslav Sobotka jednat s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem o projektu energetické unie, který patří mezi klíčové priority nadcházejícího předsednictví České republiky ve Visegrádské skupině.

Hlavní kroky vlády B. Sobotky v oblasti čerpání EU fondů

  1. V srpnu 2014 došlo k finalizaci a ke schválení Dohody o partnerství
    Jde o zastřešující strategický dokument, který definuje priority a očekávané výsledky pro programové období 20142020.
  2. Vyjednání a úspěšné vyřešení otázek spojených s předběžnými podmínkami (EIA, služební zákon a další)
    K tomu, abychom mohli čerpat evropské peníze, bylo třeba vyjednat a splnit 7 obecných a 26 tematických podmínek.
    Jde o splnění jak horizontálních podmínek, které blokovaly všechny operační programy (služební zákon, EIA), tak specifických, které se vztahovaly na jednotlivé operační programy (oblast energetiky, digitálu).
  3. Konzultace všech operačních programů s Evropskou komisí před jejich schválením
    Většinu operačních programů tak, aby byly předloženy do 17. 4. a schváleny na přelomu května/června, a to v návaznosti na revizi evropského rozpočtu.
  4. Řešení nejen nového programového období, ale co největší flexibility pro dočerpání minulého programového období
    Soustředíme se nejen na nové programové období, ale i dočerpání maxima z toho minulého.
    Jde o problematiku, kterou ČR prosadila do závěrů prosincové Evropské rady (flexibilnější financování zejména dlouhodobých infrastrukturních a vzdělávacích projektů), tak do jednání na poslední Evropské radě.
  5. Problematika pravidelně diskutována na radě pro ESI fondy a rovněž je pravidelně zařazena na program jednání vlády  

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie