Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 2. 2017 12:50

Premiér Sobotka: Rekonstrukce zahrad na Pernštejně pomůže turistickému ruchu v regionu

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka navštívil státní hrad Pernštejn, 9. února 2017.
Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka navštívil státní hrad Pernštejn, 9. února 2017.
Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka navštívil ve čtvrtek 9. února 2017 státní hrad Pernštejn, kde byl představen projekt revitalizace Vrchnostenské okrasné zahrady. Ministr kultury Daniel Herman a generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková za účasti předsedy vlády podepsali dokumenty k čerpání dotací z evropských fondů na revitalizaci zahrad na hradě Pernštejn. Obnova zahrad by měla být dokončena v roce 2020 a bude na ni čerpáno téměř 117,5 milionu korun v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

„Naše vláda se už tři roky zasazuje o to, aby kultura v ČR nebyla popelkou ani zbytkovým resortem, jako tomu bylo za předchozích pravicových vlád. Jsem rád, že se nám podařilo prosadit některé významné body, jako jsou například nový zákon o státní památkové péči, navýšení podpory živého umění nebo zajištění dostupnosti veřejných kulturních institucí. Velmi také oceňuji, že se Ministerstvu kultury daří čerpat prostředky z fondů Evropské unie na opravy a údržbu památek. Všechny kulturní instituce a národní památky vnímáme jako důležitý prvek občanského a společenského života a v případě hradu Pernštejn i jako jeden ze silných symbolů našich dějin. Ministerstvo kultury a Národní památkový ústav připravily celou řadu projektů, které by měly v příštích letech umožnit čerpání investic z evropských fondů do oprav našich hradů a zámků. Rekonstrukce zahrad na hradě Pernštejn patří mezi nejpokročilejší projekty a jsem rád, že se naší vládě podařilo reálně zahájit rekonstrukci zdejší zahrady,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

V rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) bude Národní památkový ústav čerpat na rekonstrukci Vrchnostenských zahrad na hradě Pernštejn téměř 117,5 milionu Kč. Projekt na obnovu parku a lesoparku bude z 85 % financován z prostředků EU a jedná se o vůbec první projekt IROP, při kterém proběhne obnova památky ve správě NPÚ na území Moravy.

Hlavním cílem projektu je obsáhlá rekonstrukce historické Vrchnostenské okrasné zahrady pod hradem Pernštejnem a zachování mimořádně cenného kulturně-přírodního areálu pro příští generace. Obnovená Vrchnostenská zahrada na hradě Pernštejn bude pro veřejnost nově zpřístupněna v roce 2020.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie