Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 3. 2016 16:24

Premiér Sobotka se setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem

Premiér Bohuslav Sobotka se v pražském Lichtenštejnském paláci setkal s prezidentem Čínské lidové republiky Si Ťin-pchingem, 29. března 2016.
Premiér Bohuslav Sobotka se v pražském Lichtenštejnském paláci setkal s prezidentem Čínské lidové republiky Si Ťin-pchingem, 29. března 2016.
Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka se dnes, 29. března 2016 setkal v pražském Lichtenštejnském paláci s prezidentem Čínské lidové republiky Si Ťin-pchingem. Premiér tak navázal na listopadové setkání s čínským prezidentem, ke kterému došlo v rámci návštěvy Čínské lidové republiky v listopadu 2015. Tématy dnešního jednání byly rozvoj vzájemného obchodu a investic, prohlubování česko-čínské spolupráce v oblasti průmyslu, technologií, cestovního ruchu i zdravotnictví. Předmětem jednání byla také rozvíjející se bilaterální spolupráce v rámci iniciativy Hedvábné stezky.

„Vztahy České republiky s Čínou se díky aktivním krokům naší vlády dynamicky rozvíjí. V posledních dvou letech se významně zvyšuje jak objem čínských investic, tak roste počet čínských turistů. Jen loni jich přijelo do ČR 285 tisíc, což je oproti roku 2014 nárůst o 35 procent. Minulý rok se podařilo otevřít přímé letecké spojení Praha – Peking, na které letos naváže přímá linka z české metropole do Šanghaje.

Rozvoj zaznamenala také česko-čínská finanční spolupráce, což dokazuje otevření pobočky jedné z největších čínských bank v Praze – Bank of China a široké zastoupení významných čínských bank v delegaci prezidenta ČLR. Tyto banky mají vesměs zájem o investice a aktivity v ČR. Naše země se tak pro Čínu postupně stává významným středoevropským dopravním a finančním centrem.

S čínským prezidentem jsme dnes rovněž projednávali spolupráci Česka a Číny v rámci iniciativy Nová hedvábná stezka, v této věci chceme pokračovat v přípravě konkrétních bilaterálních projektů a podpořit české exportéry v pronikání na čínský trh,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Oba státníci také diskutovali o dialogu v oblasti lidských práv.

„Ze zkušenosti České republiky vyplývá, že pro harmonický rozvoj jakékoli společnosti jsou jedním ze základních předpokladů úcta k lidským právům a základním svobodám a jejich ochrana. Za velmi důležitý a užitečný nástroj pro sdílení zkušeností a komunikaci v těchto otázkách považuji lidskoprávní dialog mezi Čínou a Evropskou unií. Jako Česká republika jsme připraveni vést s Čínou také bilaterální dialog o lidských právech,“ uvedl během společného jednání předseda vlády Sobotka.

Společně s premiérem se dnešního setkání účastnili také místopředseda vlády Andrej Babiš, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ministr dopravy Dan Ťok, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie