Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 6. 2016 8:48

Premiér Sobotka se setkal s předsedou EK Junckerem, úspěšně ukončil vyjednávání o EIA a zdůraznil potřebu podpory zemědělství

Premiér Bohuslav Sobotka na okraj Evropské rady jednal s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem. Ten potvrdil, že vyjednávání české vlády s Evropskou komisí o problematice EIA dospělo do zdárného konce. Jedná se o jeden ze zásadních úspěchů českého kabinetu, který tak ukončil dlouholetý problém a Česká republika může pokračovat v dostavbě páteřní dopravní infrastruktury. Premiér Sobotka se s předsedou Evropské komise věnoval také tomu, jak bude Komise reagovat na český požadavek podpory zemědělců, kteří musí čelit propadu výkupních cen i nepříznivým klimatickým podmínkám.

„Finální dohoda s Evropskou komisí o EIA je ukázkou efektivní spolupráce mezi ČR a Evropskou komisí. Podařilo se nám odblokovat neblahé dědictví předchozích vlád a nyní konečně můžeme plynule dostavět dopravní tepny v ČR za významné pomoci evropských prostředků,“ uvedl předseda vlády.

Dohoda s Komisí se týká vybraných prioritních dopravních staveb, které jsou v pokročilé fázi přípravy a jsou součástí Transevropské dopravní sítě. Ta hraje významnou roli v dobudování jednotného trhu. Dosažená dohoda bude mít pozitivní dopad jak z dopravního, tak ekonomického hlediska. Dalším krokem nyní bude projednání vyjednaného legislativního řešení, které schválila vláda v červnu, v Poslanecké sněmovně.

Při setkání s předsedou Evropské komise projednal premiér Sobotka také otázku, které se věnovalo rovněž zasedání Evropské rady, a sice kritickou situaci v evropském zemědělství, a zdůraznil také potřebu zmírnit nerovnováhu na komoditních trzích. Česká republika iniciovala projednání nutnosti další podpory pro sektory mléka a vepřového masa, kterou podpořily všechny ostatní členské státy, a Evropská komise tak má od členských států jasné zadání, jak dále postupovat.

„Zdůraznil jsem, že v návaznosti na dnešní jednání očekáváme, že Komise předloží nejpozději v červenci konkrétní návrhy, které pomohou našim zemědělcům překonat přetrvávající obtíže,“ řekl premiér Sobotka.

Prioritní dopravní záměry

D3 České Budějovice, obchvat – (D3 0310/I Úsilné – Hodějovice and D3 0310/II Hodějovice – Třebonín)
D6 obchvaty Řevničova, Lubence, Krušovic – (D6 Lubenec, obchvat; D6 Řevničov, obchvat; a D6 Nové Strašecí – Řevničov)
D48 Frýdek Místek, obchvat
D35 Opatovice – Ostrov – (D35 Opatovice nad Labem - Časy a D35 Časy – Ostrov)
D49 Hulín – Fryšták
D55 Otrokovice obchvat, jihovýchodní část
D11 1106 Hradec Králové – Smiřice
I/11 Ostrava, prodloužená Rudná
D1 0136 Říkovice – Přerov
Modernizace trati Sudoměřice – Votice

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie