Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 11. 2014 13:05

Premiér Sobotka se setkal s předsedou vlády Chorvatské republiky Milanovićem

Premiér Bohuslav Sobotka se v úterý 11. listopadu 2014 setkal s předsedou vlády Chorvatské republiky Zoranem Milanovićem.
Premiér Bohuslav Sobotka se v úterý 11. listopadu 2014 setkal s předsedou vlády Chorvatské republiky Zoranem Milanovićem.
Premiér Bohuslav Sobotka se v úterý 11. října 2014 setkal s předsedou vlády Chorvatské republiky Zoranem Milanovićem , který přicestoval na svou první oficiální návštěvu České republiky. Důležitým tématem jednání bylo především sdílení zkušeností v oblasti elektronické evidence tržeb. Společně jednali také o spolupráci v oblasti obchodu, investic, energetické bezpečnosti, kultury a o podpoře činnosti krajanských komunit.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Jedním z hlavních témat jednání bylo sdílení chorvatských zkušeností v oblasti on-line registrace tržeb. „Není žádným tajemstvím, že jsme se inspirovali v Chorvatsku. Jsem rád, že existuje přátelská země, kde můžeme sbírat zkušenosti a hledat možnosti, jak tyto pozitivní zkušenosti v oblasti lepšího výběru daní převést z Chorvatska do České republiky,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání. Zavedení elektronické evidence tržeb má dva zásadní cíle: omezení šedé ekonomiky a efektivnější výběr daní, zejména daní z příjmů a DPH, a narovnání tržního prostředí v české ekonomice, kdy poctiví podnikatelé v různých oborech ekonomiky nejsou schopni konkurovat těm, kteří řádně neplatí daně.

Předsedové vlád se zaměřili také na možnosti, jak podpořit další rozvoj spolupráce v oblasti obchodu a investic. Mezi prioritní obory patří např. vodohospodářství, zelené technologie a výstavba silniční a železniční infrastruktury. „Přirozeně vidíme možnosti pro aktivity našich firem, ať už v oblasti vodohospodářských staveb, v oblasti dopravní infrastruktury, finančního sektoru v Chorvatsku a určitě také platí, že základem našich intenzivních vztahů je silná turistická výměna. V letošním roce v Chorvatsku strávilo svoji dovolenou více než 700.000 Čechů, a to je prvek, který výrazným způsobem zintenzivňuje a posiluje vzájemné vztahy mezi ČR a Chorvatskem,“ uvedl premiér Sobotka.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka během setkání svůj chorvatský protějšek informoval, že vláda ČR v říjnu uvolnila 8 351 710 Kč na rekonstrukci budovy, ve které bude v obci Jevišovka zřízeno Muzeum moravských Chorvatů. Zároveň ocenil podporu, které se ze strany chorvatské vlády dostává české národnostní menšině v Chorvatsku, jež patří mezi nejaktivnější české krajanské komunity v zahraničí.

Z evropských otázek hovořili předsedové vlád zejména o evropské perspektivě zemí západního Balkánu. „Podporujeme rozšiřování EU o nové členské státy v této oblasti. Dnes jsme hovořili o tom, jakým způsobem můžeme proces další integrace v části západního Balkánu podpořit,“ uvedl premiér Sobotka po jednání.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie