Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

31. 10. 2014 13:01

Premiér Sobotka se setkal s předsedou vlády Srbské republiky Vučićem

Premiér Bohuslav Sobotka se v pátek 31. října 2014 setkal s předsedou vlády Srbské republiky Aleksandarem Vučićem.
Premiér Bohuslav Sobotka se v pátek 31. října 2014 setkal s předsedou vlády Srbské republiky Aleksandarem Vučićem.
Předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka se v pátek 31. října 2014 setkal s předsedou vlády Srbské republiky Aleksandarem Vučićem, který přicestoval na svou první oficiální návštěvu České republiky.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

„Naše dnešní setkání potvrzuje tradiční přátelské vztahy mezi ČR a Srbskem a rád konstatuji, že existuje řada oblastí, kde můžeme vzájemnou spolupráci ještě prohlubovat,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání.

Setkání se uskutečnilo v době, kdy Srbsko činí rozhodné kroky na cestě směrem k budoucímu členství v Evropské unii – na začátku letošního roku byly zahájeny přístupové rozhovory. Česká republika dlouhodobě úsilí Srbska o integraci do EU podporuje a je připravena nadále sdílet s ním své zkušenosti jak ze členství v EU, tak především z přípravy na něj.

Srbsko představuje pro ČR velice perspektivního obchodního partnera. České firmy mají s působením na srbském trhu zkušenosti a těší se zde dobré pověsti. Díky svému rozsáhlému know-how se mohou např. zapojit do budování dálniční sítě v Srbsku a modernizace železniční infrastruktury. Další příležitosti skýtají projekty v oblasti energetiky či zelených technologií.

Na tiskové konferenci předseda vlády Bohuslav Sobotka informoval o své připravované cestě na summit zemí střední a východní Evropy a Číny, který se uskuteční v prosinci 2014 v Bělehradě. Oba premiéři se dohodli, že souběžně se summitem proběhne také česko-srbské obchodní a investiční fórum za účasti firem z obou zemí, které bude mít za cíl posunout dále připravované projekty hospodářské spolupráce.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie