Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 11. 2015 15:39

Premiér Sobotka jednal s premiérkou Norska o případu dětí Michalákových

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se dnes v Paříži během Mezinárodní klimatické konference setkal s předsedkyní vlády Norského království Ernou Solbergovou. Tématem jednání byl rozvoj česko-norských vztahů i spolupráce obou zemí v rámci NATO a také v hospodářské oblasti. Důležitým tématem rozhovoru byl také případ dětí Michalákových.

„Norskou premiérku jsem v Paříži požádal o bilaterální jednání, měli jsme možnost projednat nejen dosavadní rozvoj spolupráce obou zemí, ale rovněž komplikovaný případ bratrů Michalákových, který v poslední době česko-norské vztahy významným způsobem zatěžuje. Premiérku Solbergovou jsem proto požádal, aby tomuto případu věnovala pozornost a aby se osobně zasadila o dodržování mezinárodních závazků norskými orgány. Považuji za mimořádně důležité, aby zodpovědné norské úřady skutečně zvážily všechny možnosti řešení situace, včetně návratu chlapců k jejich biologické rodině,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Premiér Sobotka se na okraj konference COP21 setkal s premiérkou Norska Ernou Solbergovou, 30. listopadu 2015.
Premiér Sobotka se na okraj konference COP21 setkal s premiérkou Norska Ernou Solbergovou, 30. listopadu 2015.

Vláda B. Sobotky se snaží od začátku fungování v případu bratrů Michalákových aktivně jednat. ČR odeslala prostřednictvím Ministerstva zahraničí Norsku v této věci již tři diplomatické nóty. Předseda vlády Sobotka se v lednu 2015 obrátil na norskou premiérku dopisem s žádostí o vysvětlení postupu norských úřadů v případu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie