Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 9. 2016 14:08

Premiér Sobotka se společně s ministrem zahraničních věcí Zaorálkem zúčastnil pohřbu Šimona Perese

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se zúčastnil pohřbu Šimona Perese, 30. září 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se zúčastnil pohřbu Šimona Perese, 30. září 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v pátek 30. září 2016 zúčastnil společně s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem pohřbu bývalého izraelského prezidenta Šimona Perese.

Pietní akt se odehrál v Jeruzalémě na národním hřbitově na Herzlově vrchu, v místě posledního odpočinku izraelských vojáků a státníků. Posledního rozloučení se zúčastnili přední představitelé zemí z celého světa.

„Rozloučení s velkým státníkem Izraele Šimonem Peresem na Mount Herzl bylo působivé a důstojné. Velmi osobní a dojemná byla vystoupení jeho dětí,“ uvedl premiér Sobotka.

Šimon Peres byl v pořadí 9. prezidentem Státu Izrael v letech 2007 až 2014, kdy ho ve funkci vystřídal současný prezident Re'uven Rivlin. Šimon Peres patřil mezi velké postavy izraelské politiky a byl příslušníkem generace zakladatelů Státu Izrael.

Českou republiku pojí s Izraelem nadstandardní vztahy, Izrael je strategickým partnerem ČR v regionu Blízkého východu a důkazem těchto blízkých a přátelských vztahů je konání pravidelných česko-izraelských mezivládních konzultací. Ty poslední, v pořadí již čtvrté, se uskutečnily v Jeruzalémě letos v květnu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie